Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ‘Yeşil Ekonomi Konferansı’, Kentlerde Yeşil Ulaşım parantezinde 3 Aralık Pazartesi günü İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
Toplu ulaşım, bisiklet ve yaya ulaşımı gibi başlıkların konunun uzmanlarıyla birlikte tartışıldığı Konferans kapsamında; kentlerde sürdürülebilir ulaşım politikaları, yeşil ulaşım örnekleri ve sorunlar konuşuldu ve 'Son Kumsal' filminin gösterimi gerçekleştirildi.
Havuz Problemleri artık daha anlamlı…
Konferansın ana konuşmacısı olan İzmir YTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Murat Çelik, Konferans bütününe hitap eden sunumuyla ‘kalkınma’ olgusuna değindi. Bir dönem sıklıkla tartışılan havuz problemlerinin öneminin ancak anlaşıldığını belirten Çelik, soruların temelinde ‘kaynak’ sıkıntısı ve sürdürülebilirlik olduğunu vurguladı.
Ulaşım yatırımlarının mevcut düzen içerisinde olduğu gibi gerçekleşmeye devam etmesi halinde çok ciddi sorunlarla karşılaşılacağını anlatan Çelik, otomobil-toplu taşıma-ekonomik durum dengesine değinerek, kentlerde hareketlilik yerine erişilebilirliğin arttırılmasının bir gereklilik olduğunu söyledi.
Sunumu kapsamında minibüs sistemine karşı olmadığını da açıklayan Çelik, minibüslerin kural ihlali sorunlarının çözülmesi ve bir takım temel düzenlemelere tabii tutulması halinde ulaşım sorunlarına çözüm dahi olabileceklerini ifade etti.
Türkiye kentlerinde toplu taşıma ve yaya yolculuk oranlarının iyi durumda olduğunu belirten Çelik, temel sorunları kompakt kentler ve toplu taşıma sisteminin yetersizliği olarak sıraladı. Kent planlaması bağlamında ciddi sorunların mevcut olduğunu aktaran Çelik, tek merkezli kent yapısından çok merkezli kent yapısına geçilmesi gerektiğini vurguladı. Ulaşım sektörünün mevcut eğilimlerine de değinen Çelik, ‘Trafik Yönetim Planları’ ve ‘Ulaştırma Planları’nın dönemsel olarak hazırlanması için yasal anlamda çalışmalar yürüttüklerini de açıkladı.