Kentlerde Isı Adacıkları Sıcağı Sıcakla Çarpıyor



Yapıların depoladığı güneş enerjisini geri vermesi sonucunda oluştuğu belirtilen “ısı adacıkları” nedeniyle büyük şehirlerde yaşayanların daha fazla sıcağa maruz kaldığı bildirildi.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Taşcı, hava sıcaklıklarının meteorolojik rasat parklarında bulunan yerden 2 metre yükseklikte kapalı siperler içinde ölçüldüğünü belirtti.

Hava sıcaklıklarının gölgede ölçülen değerler olduğunu vurgulayan Taşçı, bu nedenle vatandaşların güneş altında fazla kalmamaya ve çok acil olmadıkça sıcağın fazla hissedildiği öğle saatlerinde sokağa çıkamaya dikkat etmesini istedi.

Artan etkiler

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların tahmin edilenden daha fazla sıcağa maruz kaldığını dile getiren Taşçı, şöyle konuştu:

“Büyük yerleşim birimlerinde yaşayan insanların hissedilen hava sıcaklıklarına ilave olarak şehirler üzerinde oluşan ısı adacıklarından da etkilenmesi kaçınılmazdır. Isı adacıklarının temel nedeni ise şehirleri oluşturan tüm yapıların imal edildiği malzemelerdir. Gün boyunca güneş enerjisi depolayan bu yapı malzemeleri belli bir depolama sürecinden sonra enerjiyi tekrar geri verirler. Bu yüzden, şehirlerde yaşayanlar, caddelerde, sokaklarda, hatta parklarda bile gezerken bu yapı malzemelerinden yansıyan sıcaklıkları hissederler. Bu durum sıcaklıkların insanlar üzerindeki etkisini daha fazla artıran temel faktörlerden birisidir.”

İklim özelliği

Taşçı, özellikle Ankara’nın da içinde bulunduğu İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi karasal iklim özelliklerinin belirgin yaşandığı yerlerde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklılıklarının fazla olması gerektiğini belirterek, “Buna rağmen yapılaşmadan ve yapı malzemelerinden dolayı büyük yerleşim merkezlerinde yaşayanlar, bu farklılıkları daha az hissetmektedirler. Diğer bir ifade ile gündüz de gece de daha sıcak olmaktadır” dedi.

Güneşin ve dolayısıyla sıcaklığın etkisinin çok fazla hissedildiği bu günlerde vatandaşların dikkat etmesi gereken bir başka noktanın ise UV-B değerleri olduğunu ifade eden Başkan Adem Taşçı, “Başta cilt kanserleri ve katarakt olmak üzere çeşitli deri ve göz hastalıklarına yol açması nedeniyle güneşin etkisinin çok daha fazla hissedildiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalmamaya özen gösterilmelidir” diye konuştu.