“Kente Karşı İşlenmiş Bir Nefret Suçu”



Taksim Gezi Parkı’nı Kadırgalar Caddesi’nin karşısına bağlayan 70 yıllık tarihi köprü,  1 Şubat gecesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldı. Henri Prost tarafından tasarlanan köprünün yıkılması kentlilerce yeni fark edildi ve durum ilk andan itibaren sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Köprünün yıkılması sosyal medya üzerinde “kente işlenmiş bir nefret suçu” olarak değerlendiriliyor.

Taksim Yayalaştırma projesi kapsamına girmeyen ve SİT alanı içinde yer alan köprünün yıkılması, Koruma Kurulu tarafından reddedilen Topçu Kışlası’nın yapımı için hazırlık olarak değerlendiriliyor.

“Cinayettir, şehircilik skandalıdır”

Taksim Platformu, internet sitesinde yaptığı açıklamada; köprünün onarılıp korunması gerekirken yıkılmasını “cinayet” olarak yorumladı. Yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde;

"Taksim Gezisi bir kere daha bölündü. Taksim Gezisi'ni Kadırgalar Caddesi'nin karşısına bağlayan zarif yaya köprüsü artık yok. Böylece Gezi Parkı ve Taksim Meydanı yayalara bir kez daha kapatılmış oldu ve Henri Prost tarafından tasarlanan kentsel tasarımın bir parçası daha İBB tarafından ortadan kaldırıldı.

Bu yıkım küçük bir uygulama gibi gözükmekle birlikte yönetimin nasıl bir zihniyeti temsil ettiğini göstermesi açısından manidar. İBB'nin bu köprüyü koruması, onarması gerekirken yıkması kente karşı bir meydan okuma, adeta bir nefret suçudur.

SİT alanı içinde yer alan köprü, II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nca yapılmasında sakınca görülmeyen Tarlabaşı-Cumhuriyet Bulvarı arasındaki tünel projesi kapsamında da bulunmamaktadır. Hem yaya ulaşımı sağlayan, hem de korunması gereken bir mimari eser olan köprünün bir gece yarısı cinayet işlercesine yıkılması bir şehircilik skandalıdır."