Kent Müzesi Örnek Oldu



Çankaya'daki tarihi itfaiye binasını Kent Müzesi ve Arşivi olarak düzenlenmesi projesini çok beğenen Bursa Büyükşehir Belediyesi, İzmir'den yardım istedi.

Çankaya'daki tarihi itfaiye binasını kent müzesi ve arşivi olarak düzenleme çalışması başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne örnek oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Yardımcı Doçent Sabri Yetkin ve Doç. Fikret Yılmaz tarafından yürütülen projenin benzerini hayata geçirmek üzere kolları sıvayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, İzmir'den yardım istedi. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Edirne'de gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği Toplantısında 'örnek proje' seçilen İzmir Kent Müzesi ve Arşivi Projesi ışığında Bursa'nın da çalışma başlattığını belirten Yardımcı Doçent Sabri Yetkin "Tarihi Kentler Birliği'nin Edirne'de yapılan son toplantısında Doç. Yılmaz'la birlikte bu projenin sunumunu yaptık. Daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi de bizim projemiz ışığında Bursa'da benzer bir çalışma yapmak için kolları sıvadı. Cumhuriyetin ilk yıllarından kalan bir binayı bu işte kullanılmak üzere restore etmeye başladılar. Her ne kadar belediye olarak ellerinde kapsamlı bir arşiv olmasa da bir vakfın yardımı ve arşiv desteği ile çalışmaları sürdürüyorlar" dedi.

Model olarak seçildi
Tarihi Kentler Birliği'nin son toplantısında projenin birlik encümenince kabul edilerek diğer kentlere sunulmasının kabul edildiğini hatırlatan Yetkin, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen bu çalışma son toplantıda model olarak kabul edildi. Bu gelişmeler üzerine Bursa Büyükşehir Belediyesi harekete geçerek kurmayı düşündükleri müzenin konseptiyle ilgili olarak uzmanlarla yapacağı toplantıya bizi de davet etti. İzmir'de yaptığımız çalışmanın içeriğini ayrıntılarıyla kendilerine anlattık. Orada yaptığımız sunumda kent müzelerinin kurulma amaçlarını, nasıl bir hizmet kurumu olduklarını dünyadaki uygulamalarından yola çıkarak bizim projemizin kapsamı ve içeriği hakkında kendilerine bilgi verdik" diye konuştu.

Sırada diğer kentler var
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ardından Kastamonu, Mardin, Kayseri, Antalya ve Antakya Belediyelerinin de kent tarihi müzesi ve arşivi için çalışma başlattığını hatırlatan Yetkin daha sonra şunları söyledi:
"Diğer belediyelerde ellerindeki tarihi binaları restore edip işlevlendirmek istiyorlar. Bazı Belediyeler direkt olarak bizimle irtibat kurup yardım istediler. Ama biz onlara bu işi Büyükşehir Belediyesi adına yürüttüğümüzü ve Tarihi Kentler Birliği'nin danışmanlığını yapan ÇEKÜL Vakfı'yla temasa geçmeleri gerektiğini hatırlattık. Şu ana kadar bize ÇEKÜL Vakfı aracılığı ile diğer belediyelerden bir istek gelmedi."

Geleceğe ışık tutacak
Doçent Fikret Yılmaz, Bursa'da kurulması planlanan müzenin sabit objeleri sergilemeye yönelik bir çalışma olduğunu belirterek, "İzmir'de yaptığımız farklı bir çalışma. Biz kent belleğini oluşturmak için projeye arşivi de dahil ettik. Hayata geçireceğimiz kent arşivi ve müzesinde tematik ve değişken sergiler yapacağız. Bu proje ile geçmişin birikimiyle geleceğe ışık tutulacak" dedi.

İlk örnek proje değil
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce geçtiğimiz yıl 12 okulda hayata geçirilen İzmir Liseleri Sertifikalı Kent Tarihi Konferansları Projesi de kent müzesi ve arşivi projesi gibi Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin son toplantısında örnek proje seçilmişti. Toplantıda Kars ve Edirne Belediyeleri Milli Eğitim Bakanlığı ile projeyi şehirlerinde hayata geçirmek için protokol imzalamışlardı.