TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara kentinde tarihsel sosyal ve mimari değeri olan, yapıların ve alanların kamusal işlevlerle yeniden kente kazandırılması amacıyla “Kent Düşleri” adı altında mimari fikir yarışmaları düzenliyor. Kent Düşleri’nin sekizincisi Saraçoğlu Mahallesi olarak belirlendi.
Çoğulcu demokratik katılımla Saraçoğlu’nun geleceğine karar verilmesi hedefleniyor
Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan Saraçoğlu’nun rant alanı olmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Saraçoğlu Mahallesi kentsel sit alanı olarak belirlenmiş, ayrıca konutların ve ağaçların her biri de ayrı ayrı tescil edilmiştir. Mahalle ve komşuluk kültürünün halen devam ettiği doğayla iç içe örnek bir yaşam alanıdır. Mahallede yer alan tüm yapılar bir bütün olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bu nedenle tüm yapılarda mimari bir bütünlük görülmektedir. Yapıların birbirleri ve doğal çevreyle uyumları, insan ölçeğinde olmaları, dengeli bir kapalı-açık mekân oranına sahip olması kent için önemli ve olumlu potansiyeldir. Kent Düşleri Projefikir Yarışmaları’nın sekizincisi olan “Saraçoğlu Mahallesi Değerlendirme Projesi” Ulusal Fikir Yarışmasını açarak, mimarların ve mimarlık öğrencilerinin, yaşadıkları kentte bulunan nitelikli ve işlevsel bir alanın kentlilerin gündelik hayatlarının özgürleştirilmesine ve zenginleştirilmesine katkı sağlayacak biçimde korunması, korunarak yaşatılması, kamusal kullanım ile yeniden değerlendirmesi yönünde tasarımlar geliştirmelerini, üretilen önerilerin ve hayallerin paylaşılmasını ve fikirlerinin uygulanabileceği ortamların yaratılmasını hedefliyoruz. Bu mücadelede; milletvekilleri, Bakanları, mimarlar, öğrenciler, meslek odalarından Saraçoğlu sakinlerine kadar tüm kentlileri mücadelemize destek olmaya ve katılımcı bir yöntemle Saraçoğlu’nun geleceğine karar vermek için kent düşleri yarışmasının önünü açmaya çağırıyoruz ” dedi.
Kent Düşleri Proje Fikir yarışmalarından sekizincisinin teması, Ankara kent merkezinde yer alan, konumuyla, ölçeğiyle, yaşanmışlıklarıyla kent tarihinde ve yaşamında önemli bir rol oynayan, halen lojman olarak işlev gören ve ekonomik ömrünü henüz tamamlamamış durumdaki “Saraçoğlu Mahallesi” nin korunması ve korunarak yaşatılması. Saraçoğlu Mahallesi, bugünkü adıyla Namık Kemal Mahallesi, 1944- 46 yıllarında Paul Bonatz tarafından tasarlanarak, Mahallede memurlar tarafından kullanılan konutların yanı sıra, sosyal –kültürel amaçlı yapılar, okullar ve açık alanlar da yer alıyor.