Kendini Koruyan Kentler Sergileri: Sivas



ÇEKÜL Vakfı, 21 yıldır Anadolu’nun her köşesinde kültürel mirasımızın korunması için çalışmalar yürütüyor. Koruma hareketinin yerel halkın kendi tarihi ve kültürel varlıklarına sahip çıkmasıyla çok daha başarılı olduğu deneyimiyle geliştirilen Kendini Koruyan Kentler programı, yıllar içerisinde Anadolu’da kültürel değerlerini koruyarak geleceğe taşıyabilen, geleneksel yaşam kültürüyle barışık kentlerle yaygınlaştı. Kendini Koruyan Kentler programıyla sürdürülen çalışmaları bir kitap dizisiyle paylaşan ÇEKÜL, şimdi bu paylaşımı sergilerle çoğaltıyor. Kendini Koruyan Kentler Sergileri Gaziantep ile başlamıştı, Sivas ile devam ediyor...

Sivas, merkezinden başlayıp çevre ilçelere kadar sahip olduğu kültürel zenginlik ile yıllar boyunca yazıldı, konuşuldu. Ancak 2000’li yıllara kadar bu eşsiz zenginliğin korunması ile ilgili çalışmalar bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdı. 2003 yılında hem Sivas merkezde hem de Divriği’de yeni bir dönem başladı. ÇEKÜL danışmanlığında ilk olarak Sivas Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı projesiyle başlayan hareket, iki başlık altında -“Kültür Kenti Sivas” ve “Dünya Mirası Divriği”- hız kazandı. Bütüncül bir yaklaşımla sürdürülen çalışmalar, Buruciye Medresesi, Hükümet Konağı, Gök Medrese, Sanat Okulu, Ziya Bey Kütüphanesi, Güdük Minare, Cumhuriyet İlkokulu, Ayanağa, Osmanağa, Mihrali, Sancaktar, Şeyhoğlu, Mühürzade konakları ve daha niceleri ile taçlandı ve Sivas’ı Kendini Koruyan Kentler arasına kattı.

ÇEKÜL Vakfı arşivi ve ÇEKÜL gönüllüsü mimar Y.Metin Keskin’in fotoğraflarından ve yine Y.Metin Keskin’in suluboya çizimlerindenden oluşan Kendini Koruyan Kentler Sergileri Sivas, 4 - 30 Nisan 2012 tarihleri arasında Beyoğlu’ndaki ÇEKÜL Evi’nde açık kalacak. Kendini Koruyan Kentler Sergileri Diagonal’in desteğiyle gerçekleştiriliyor.