Kendini Koruyan Kentler Sergileri / Gaziantep



ÇEKÜL Vakfı, 21 yıldır Anadolu’nun her köşesinde kültürel mirasın korunması için çalışmalar yürütüyor. Koruma hareketinin yerel halkın kendi tarihi ve kültürel varlıklarına sahip çıkmasıyla çok daha başarılı olduğu deneyimiyle geliştirilen Kendini Koruyan Kentler programı, yıllar içerisinde Anadolu’da kültürel değerlerini koruyarak geleceğe taşıyabilen, geleneksel yaşam kültürüyle barışık kentlerle yaygınlaştı. Kendini Koruyan Kentler programıyla sürdürülen çalışmaları bir kitap dizisiyle paylaşan ÇEKÜL, şimdi bu paylaşımı sergilerle çoğaltıyor. Kendini Koruyan Kentler Sergileri Gaziantep ile ÇEKÜL Evi’nde başlıyor…

Gaziantep, Kendini Koruyan Kentler programına model oluşturabilecek en iyi örneklerden biri. 2005 yılında ÇEKÜL ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasındaki işbirliği sonucunda, kaleden başlatılarak kentin tarihi dokusunu baştanbaşa kat eden “Kültür Yolu” projesi ile çalışmalar başladı. Beş yıl gibi kısa bir sürede, birçok sokak, meydan, çarşı, han, cami, hamam, mevlevihane ve daha birçok taşınmaz kültür varlığı ile toplam 40 adet tescilli eser ve birçok sivil mimari örneğini kapsayan proje tamamlandı. “Kültür Yolu” projesinin kentte yarattığı dönüşüm, Büyükşehir Belediyesi tarafından Gazianteplilerin de desteğiyle kentin geleneksel mahallelerinde, sokaklarında hız kesmeden uygulanan koruma çalışmaları ile sürdürülüyor…

Gaziantep sergisi, kenttin dönüşümünü ÇEKÜL ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arşivindeki fotoğraflarla gözler önüne seriyor. Söz konusu Sergi, 1 Aralık 2011 - 1 Ocak 2012 tarihleri arasında Beyoğlu’ndaki ÇEKÜL Evi’nde açık kalacak. Sivas ve Mardin ile sürecek Kendini Koruyan Kentler Sergileri Diagonal’in desteğiyle gerçekleştiriliyor.