Kendi Elektriğini Kendi Üretiyor



İşletmeci Ali Aksoy, yaptığı açıklamada, arkeoloji bölümü mezunu oğluna iş bulamayınca ilçeye bağlı Akkaya köyü yakınlarındaki Geçit-Esendere mevkisindeki bahçesine alabalık çiftliği kurduğunu ve tesisin yanına lokanta açtığını anlattı.

İşletmesine elektik almak için yaptığı başvurulardan sonuç alamadığı için iki yıl enerji olmadan tesisini işlettiğini, daha sonra derenin suyundan faydalanarak kendi elektriğini üretmeyi planladığını ifade eden Aksoy, uzun süre mühendislerle görüşerek elindeki imkanları incelettiğini, ancak suyun debisinin yetersiz olduğu gerekçesiyle olumsuz raporlar aldığını aktardı. Bunun üzerine kendi sistemini kurmaya karar verdiğini dile getiren Aksoy, şöyle konuştu:

"Deneme yanılma yoluyla iki yıl boyunca elektrik üretmeye çalıştım. ilk zamanlar basit bir sistemle 2 ampul çalıştıracak elektriği ürettim. Zaman içinde üzerinde çalışarak sistemi geliştirdim. En sonunda 120 ampul, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon ve internet kullanımına imkan sağlayan elektrik üretebilecek duruma geldim. Deneme yanılma yoluyla kurduğum sistemi nasıl yaptığımı anlatabilecek teknik bilgi düzeyinde sahip değilim. Sistemi kurmak için otomobil dinamoları üzerinde çalışmalar yaptım. Dere suyunun üzerinde yerleştirdiğim çarkları dinamoya uygun hale getirdim. Önce ürettiğim enerjiyle dinamoyu çalıştırıyorum. Dinamonun sağladığı enerjiyi de voltaj yükselticiye bağlıyorum."

Kendi imkanlarıyla elektiğini ürettiği için mutlu olduğunu dile getiren Aksoy, deneme çalışmaları nedeniyle sistemi kurmak için yaklaşık 15 bin lira harcadığını ancak yeniden sistemi kurması durumunda 4 bin liraya mal edebileceğini söyledi. İmkansızlıkların kendisini başarıya ulaştırdığını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

"Eğer devletten elektrik alabilseydim 100 yıl uğraşsam ben bu sistemi yapamazdım. İmkansızlıklar beni başarıya ulaştırdı. Elektrikten hiç anlamam. Kendi kendime çarklar geliştirerek elimdeki suyun gücünü en verimli şekilde kullanmaya çalıştım. En az güçle maksimum verimi nasıl alabilirim diye düşündüm. Geliştirdiğim bu sistemle saniyede 14 litre su akışıyla yaz-kış aynı oranda elektrik alabiliyorum. Umutların tükendiği yerde başarıya ulaştım. Yaklaşık 3,5 yıldır 24 saat kesintisiz elektrik üretiyorum."

Yaptığı sistemi duyarak ilgisini çeken kişilerin kendisini ziyaret ettiğini ve sistemi incelediklerini de belirten Aksoy, manivelanın kaldırma gücünden esinlenerek suyun akış özelliğine göre geliştirdiği özel çarklar ile sağladığı elektrik sayesinde ayda 800-900 lira tasarruf sağladığını sözlerine ekledi.