Bir Kentte İz Bırakmak




Zaha Hadid, Massimiliano Fuksas, Kisho Kurokawa, Kengo Kuma, Ken Yeang ve MVRDV, İstanbul için hazırladıkları projelerin sunumu için İstanbul'daydı. İstanbul Metropolitan Planlama ve Tasarım Merkezi (İMP) tarafından Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi ile Küçükçekmece - Avcılar İç Dış Kumsal Alanı Kentsel Tasarım Projesi için hazırlatılan projeler ile yeni alternatif alt merkezler yaratılması hedefleniyor.

İMP'nin Tepebaşı'ndaki merkezinde gün boyu süren sunumlara, ünlü mimarlar ekipleriyle birlikte katıldı. Sunumlardan önce, Değerlendirme Kurulunda da yer alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İMP Başkanı Hüseyin Kaptan ve Ağa Han Mimarlık Ödülü Genel Sekreteri Suha Özkan, hazırlanan projelerin simgelediği değişime işaret eden birer konuşma yaptılar.

İstanbul'un dünya metropolleri arasında yerini alması ve kentsel mekanlarda yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla önemli odak noktalarda dönüşüm projeleri hazırladıklarına değinen Kadir Topbaş, Kartal ve Küçükçekmece'nin İstanbul kimlikli ve çevreye duyarlı yepyeni merkezler olmasının bu düşüncelerin bir ürünü olduğuna işaret etti. Hazırlanan projelerin birer fikir projesi olduğunu söyleyen Topbaş, "Dünyayı şekillendiren sihirli ellerin istanbul'un geleceği için ortaya koyacağı tasarımlar, bir mimar belediye başkanı olarak beni şimdiden heyecanlandırıyor" diye konuştu.

İMP Başkanı Hüseyin Kaptan ise, bunun İstanbul'un desantralizasyonu için atılan ilk önemli adım olduğuna dikkat çekerek, kendisini üzen tek noktanın proje sunumu yapacak mimarlar arasında bir Türk mimarın yer almaması olduğunu söyledi ve Suha Özkan'a da "Artık Türkiye'ye dön" çağrısı yaptı.



Sunumlardan önce son konuşmayı yapan Suha Özkan ise, belki de dünyada ilk kez basına, meslek insanlarına ve kamuoyuna açık bir değerlendirme yapıldığına dikkat çekerek, şeffaflığı vurguladı.

Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi, İstanbul’un iki yakası arasındaki dengesizliği gidermeyi ve alternatif bir merkez oluşturmayı amaçlıyor. Bu desantralizasyon projesiyle, Tarihi Yarımada, Beyoğlu ve Boğaz sırtlarında yoğunlaşan merkezi iş alanlarına, İstanbul’un Doğu yakasında yepyeni bir alternatif yaratılması hedefleniyor.

Kartal ve Pendik ilçeleri sınırları içinde yer alan toplam 555 Ha.’lık alana yayılacak proje ile Kartal alt merkezi ve Pendik sahil bölgesi; ticaret, turizm, konut, kültür, yönetim ve rekreasyon fonksiyonlarının yer alacağı önemli bir merkez haline dönüştürülecek.

Bugün doldurulmuş durumdaki kanalların açılmasıyla göl ve deniz ilişkisinin tekrar güçlendirilmesi ise, rekreasyon amaçlı bir proje olan Küçükçekmece – Avcılar İç – Dış Kımsal Alanı Kentsel Tasarım Projesi’nin en önemli amaçlarından birisi. Proje ile, Küçükçekmece Gölü ve çevresinin hızlı kentleşme nedeniyle bozulan ekolojik yapısını düzeltilmesi, kentin sahip olduğu zengin flora ve faunanın korunması ve mevcut canlı türlerinin çoğaltılmasını sağlayacak çalışmalar yapılabilmesi amaçlanıyor.

Değerlendirme sonuçları 05 Nisan'da açıklanıyor
Öte taraftan 31 Mart'ta açıklanacağı duyurulan değerlendirme sonuçları ise, 05 Nisan'da yapılacak bir basın toplantısı ile duyurulacak.