Kazdağları'nın Eşsiz Doğasına Termik



Altın madeni şirketlerinin göz diktiği, köylülerin sondaj çalışmaları ve doğa talanına karşı yaşamı savunmak için direndiği Kazdağları’nda termik santral tehlikesi yeniden hortladı. Taşzemin İnş. Madencilik Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş., Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Çırpılar Köyü’nde termik santral kurmak istiyor. Çırpılar Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, Kireçtaşı Ocağı ile Kırma Eleme Tesisi projesi için yeniden Çevresel Etki Değerlendirme süreci başladı.

Köylünün suyu bitecek

Yeşil Gazete'nin haberine göre kurulu gücü 495 megawatt olan termik santral, kül depolama alanı, kömür ve kireç taşı ocağının planlandığı yaklaşık bin hektarlık alan, Yenice’nin Çırpılar, Kovancı, Boynanlar, Suuçtu ve Öğmen köylerinin arasında kalıyor. Fıstıkçamı, kızıl meşe ağaçları ve tarım arazileriyle kaplı ruhsat sahasının etrafında göletler, akarsular yer alıyor. Termik santralın soğutma suyu olarak Gönen Barajı’na kadar uzanan bu havzadaki su kaynakları kullanılacak. Köylünün içme ve sulama suyu bitince yeni kuyular açılacak.

Küller savrulacak

Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, Kazdağları’nın eşsiz doğasında, köylülerin yaşam alanlarının ve su kaynaklarının tam ortasında yirmibeş yıl boyunca açık ocak işletmeciliğiyle 65 milyon ton kömür çıkarılacak. Toprağı oyarak çıkarılan kömür, termik santralda yakıldığında yılda bir buçuk milyon ton kül oluşacak. Yılda 465 bin ton cüruf, proje sahasındaki kül depolama alanında toplanacak. Kazdağları’nda hâkim rüzgârların etkisiyle o küller Yenice’den Çanakkale’ye, Edremit Körfezi’ndeki zeytinliklerden, Balıkesir’e kadar savrulacak.

Termik kanser ediyor

Çırpılar Termik Santralı’nın yapılmak istendiği alan, birinci derece deprem kuşağında kalıyor. Sınırında yaban hayvan yetiştirme alanları yer alıyor. Açık ocak işletmeciliğiyle kömür çıkarılırken katledilecek, ağaçları kesilecek, temiz havası küllerle ve zehirli gazlarla, asit yağmurlarıyla gittikçe kirlenecek proje sahası Kazdağları Milli Parkı’na da çok yakın. Çan Termik Santralı’nın olumsuz etkileri Kazdağları’nın göknarlarını ve kestane ağaçlarını kurutmaya başlamışken, kanser vakaları artarken yeni bir termik santral projesi bölgede tedirginlik yarattı. Bundan bir yıl önce de gündeme gelen projenin ÇED toplantısı perşembe günü saat 12.00’de Çırpılar köy kahvehanesinde yapılacak. Toplantıya çevre köylerin yanı sıra Çanakkale, Balıkesir ve Edremit Körfezi’nden de yaşam savunucuları katılacak.

Küresel ısınmayla mücadele böyle olmaz

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, termik santrallara, altın madenciliğine, doğayı ve yaşam alanlarını katleden tüm projelere karşı mücadelenin devam ettiğini söyledi ve süreci şöyle değerlendirdi: “Çırpılar Termik Santralı’nın proje sahası Kazdağları Milli Park sınırı. Orada yapılacak bir termik santral Kazdağları’nı, oradaki doğal yaşamı, eşsiz havasını, endemik bitki türlerini muhakkak olumsuz etkileyecek. Küresel ısınmaya karşı 2050 yılına kadar karbondioksit emisyon kotasını aşmamamız için termik santralların yapılmaması, temiz enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiği konusunda raporlar var. Öte yandan Karabiga kıyılarında yeni termik santrallar kurmak, varolanların kapasitesini artırmak istiyorlar. Son olarak Çan Termik Santralını büyütmek için başvurdular. Toprak koruma kurulundan olumsuz kurum görüşü alınmasına rağmen bu konu hukuksuz bir şekilde tekrar kurula geldi ve oy çokluğuyla kabul edildi. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi konuyu Çanakkale İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Karabiga kıyılarında ve Kazdağları’nda yeni santralar için başvuruyorlar. Termik santrallara karşıyız ve köylülerle birlikte sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız” dedi.