Kazdağları’ndaki Maden Projesi Usulsüzlük Dolu

(Fotoğraf: AA)

Kaz Dağları’nda Cengiz Holdinge ait Truva Bakır AŞ tarafından işletilmek istenen bakır-altın madeni için ağaç kesimleri tüm hızı ile sürerken madene karşı açılan davada istenen yürütmeyi durdurma kararı hâlâ Danıştay’da bekliyor. En azından Danıştay’ın yürütmeyi durdurma talebinin beklenmesi gerektiğini dile getiren yereldeki belediyeler ve çevre-ekoloji örgütleri geri dönüşümü olanaksız zararlar veren ağaç kesimlerinin durdurulması için sürekli çağrıda bulunuyorlar.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; madene verilen işletme ruhsatına karşı dava açma hazırlıkları sürecinde maden projesinde birçok usulsüzlük, tutarsızlık, hata ve eksikliklerin olduğu ortaya çıktı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yaptığı açıklama ile bu usulsüzlüklere dikkat çekerek Çanakkale Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanını göreve çağırdı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Dernek olarak Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) 27.09.2024 tarihinde CİMER üzerinden bilgi edinme başvurusu ile 15.05.2024 tarihinde Revize Proje hazırlandığını, 11.06.2024 tarihinde Kamu Yararı Kararı verildiği ve 24.07.2024 tarihinde Bakır İşletme İzni verildiğinin öğrenildiği aktarıldı. Dernek açıklamasında, verilen “işletme izni” haritası ile revize Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’ndaki haritaların karşılaştırılması sonrası; İşletme izni sınırlarının ÇED İzni sınırlarından daha büyük olduğu ve ÇED alanı dışındaki alanların da dahil edildiği ayrıca Bayramiç İlçesi, Hacıbekirler ve Muratlar Köylerinde yer alan 1. derece sit alanının İşletme izni haritası içinde yer aldığının görüldüğüne dikkat çekildi.

Şirketin Yeniden ÇED Alması Gerekir
Şirketin 15.05.2024 tarihinde yeni bir revize İşletme Projesi hazırladığının da öğrenildiğine vurgu yapılan dernek açıklamasında; “İşletme projesinin 24.07.2024 tarihli işletme izni ile uyumlu olması halinde, daha küçük bir alana sahip olan son ÇED Raporu ile uyumsuz olacağı açıktır. Şirketin bu durumda yeniden ÇED Raporu hazırlayıp ÇED izni alması gerekirdi. ÇED raporuna aykırı bir işletme izni verilemez. Bu durumda şirketin elindeki işletme izni usulsüz bir şekilde düzenlenmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.