Çan ilçesi sınırlarında bulunan Ağı Dağı'nda yedi ayrı altın madeni sahası bulunan Kanadalı Alamos Gold şirketine, kapasite arttırımı ve zenginleştirme için ÇED olumlu izninin verildiği 1 Eylül 2014 tarihinde açıklandı.
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, şirketinin, Kazdağları’nda yer alan bu bölgede 6 bin hektar alanda madencilik ruhsatı aldığı ve dağın eteğindeki Söğütalan Köyü yakınlarında zenginleştirme tesisi kurmak istediği belirtildi.
Şirket, gölet yapacakmış
Altın madeniyle ilgili görüşü sorulan Çanakkale İl Özel İdaresi, madenle birlikte Ağı Dağı'ndaki suların kullanılamaz hale geleceğini belirtti. Maden alanından 24 köyün içme suyunun karşıladığını kaydeden İdare, “Ağı Dağı altın madeninin işletme faaliyeti ile birlikte buradaki su kaynaklarının kullanılamaz hale geleceği görülmüştür' dedi.
Maden şirketinin susuz kalacak 24 köye içme suyu sağlamak için gölet yapmayı taahhüt etmesi ve İdare’nin de bunu ÇED raporuna koymasıysa çevre köylülerinin tepkisine neden oldu.
'Bize verilmeyen su madene verildi'
Göletin yapılmak istendiği Zeybekçayırı Köyü'nden Zülfü Yılmaz, defalarca devletten su talebinde bulunduklarını, ama her defasında olumsuz görüş aldıklarını söyledi. Yılmaz, "Bize verilmeyen su altın madenine verildi" dedi.
Termik santral yüzünden ağaçlarının kuruduğunu belirten Recep Çokgezer ise, “Altın madeninin açılmasıyla köyümüz ve birçok köy zehirli sular ile tarım yapmak zorunda kalacak" diye konuştu.