Kazakistan'ın Sembolü "Barış Sarayı" Açıldı

Sembol İnşaat tarafından Kazakistan Cumhurbaşkanlığı için Başkent Astana'da inşa edilen, dünya barışı ve uluslararası uzlaşmanın sembolü "Barış Sarayı" Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in himayesinde gerçekleşen görkemli bir törenle kapılarını açtı.

Yapımı ve işletmesini (design+built+management mantigiyla) Sembol İnşaat, mimarisini ise dünyaca ünlü mimarlık şirketleri Foster&Partners ve Tabanlıoğlu İnşaat'dan oluşan ekibin üstlendiği Kazakistan Cumhurbaşkanlığı'na ait "Kazakistan Barış Sarayı", anlamına uygun olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde törenle açıldı.

Hem eski mısıra dayanan ruhanı bir tarihi hem de geleceğin kardeşliğini sembolize etmek amacıyla tasarlanan "Barış Sarayı"nın açılış seramonisine dünyanın çeşitli yerlerinden konuklar katıldı. Törende, açılış konuşmasını Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yaptı. Dünyanın en iyi seslerinden biri olarak nitelendirilen İspanyol Soprano Montserrat Caballe konseri ile devem eden tören, büyüleyici ışık ve ses gösterisiyle sona erdi.

'Kazakistan Barış Sarayı' gibi dünya litaratürüne girecek bir anıt projeye imza atmaktan gurur duyduklarını belirten Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, teması ve mimarisiyle Barış Sarayı'nın Türk inşaat sektörünün ve Sembol İnşaat'ın geldiği noktayı göstermesi açısından gurur verici olduğunu söyledi.

Fettah Tamince "Modern yaşamın süratle değişen beklentilerine uygun projelere cevap veren ve bu yolda kendine hedef olarak daima en iyiyi seçen Sembol İnşaat, öncelikle yaratıcılığa saygı duyar. İşte "Kazakistan Barış Sarayı" da bu vizyonun ürünüdür" dedi. Tamince, yurtdışında prestij yapılarına imza atmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"Başarımızın sırrı maliyet, zaman, kalite"

Sembol İnşaat'ın sektördeki başarısıyla Avrupa'dan Kazakistan'a, Ukrayna'dan Rusya'ya geniş bir coğrafyaya yayıldığını belirten Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, "Her proje aynı zamanda bir meydan okumadır, her müşterinin kendine özel ihtiyaçları ve beklentileri vardır ve her yapı eşsiz bir eserdir. Başarı için önemli olan doğru ekibi bir araya getirmek, doğru planlama ve uygulamayla projeyi kısa zamanda hayata geçirmek. 'Kazakistan Barış Sarayı'nda da görüldüğü gibi artık, elde ettiğimiz sonuçlar geleceğe inancımızı kuvvetle desteklemektedir. Bu proje Sembol İnşaat'ın, ileri doğru büyük bir sıçramaya hazır olduğunun en somut göstergesidir" diye konuştu.

Teması ve mimarisiyle dünyanın en dikkat çekici yapılarından olan Kazakistan Barış Sarayı, dünya barışı ve uluslararası uzlaşma temasını oluşturacak kültürel ve sosyal faaliyetlerin yanı sıra, her üç yılda bir toplanan 'Dinler arası' toplantılarına da ev sahipliği yapacak. Taşıdığı derin ve kalıcı anlamın bir yansıması olarak anıtsal bir özellik taşıyan 'Kazakistan Barış Sarayı', çelik konstrüksiyon yapının üzerinde yükselen 62X62 metre taban alanı ve 62 metre yüksekliği olan cam piramidi ile dikkat çekiyor.

Zirvesi Brian Clark adlı İngiliz sanatçının cam işçiliği ve vitray çalışması ile benzersiz bir görünüm sergileyen 'Kazakistan Barış Sarayı' içinde 3 katlı bir müze, bin 500 kişilik bir opera salonu, farklı toplantı alanları ve zirveye yakın bölümünde Cumhurbaşkanlığı makamının üst düzey toplantılar tertip edeceği özel yuvarlak bir toplantı salonu barındırıyor.

Rakamlarla Barış Sarayı

-62 metre yüksekliğinde.
-62X62 metre taban alanına oturuyor.
-Piramit 25 katlı bina yüksekliğinde.
-Binanın yapımında 37 bin metreküp beton (14 bin 800 ton çimento) kullanıldı.
-3 bin 800 ton demir kullanıldı.
-52 bin metrekare kalıp imalatı yapıldı.
-Cephede 6 bin 500 metrekare özel üçgen modlu granit, 2 bin 700 metrekare özel paslanmaz panel levha kullanıldı.
-İç mekanda 12 bin metrekare granit, 10 bin metrekare seramik, 6 bin metrekare halı ve 3 bin metrekare parke kullanıldı.
-Piramit'in inşaatında yaklaşık 1000 Kazakistanlı, 1000'i de Türk işçisi olmak üzere 2000 işçi çalıştı.
-Eksi 30 dereceye varan soğukta 12 ayda tamamlandı.
-Barış Sarayı'nda, 32 dinin temsilcileri için özel ofisler ve ibadet odaları bulunuyor.