DHA'nın haberine göre, cennet Kazdağları'nın kalbinde açılan yara Orman İşletme Müdürlüğü'nün ağaçlandırma çalışmalarına rağmen kapatılamadı. Bayramiç İlçesi'nin 200 hane 460 nüfuslu Daloba Köyü'ne ortalama 150 metre mesafede son 15 yılda bir çok maden şirketi faaliyet gösterdi.
Kalsit, mermer ve taş ocağı madenleri faaliyetlerini 5 yıl önce tamamladı. Doğadan alacaklarını alıp bölgeden ayrılan maden şirketlerinden geriye talan edilmiş saha kaldı. Doğanın kalbine vurulan hançeri çıkarmaya Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü'nün girişimleri de yetersiz kaldı. Bu durum hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Daloba ve çevre köylülerin tepkisine neden oldu. Bölgede maden sahasında yapılan çalışmalarında 30-40 metreye varan çukurlar oluşurken, yeşilden eser kalmadı. Bir türlü rehabilite edilemeyen bölge insan ve hayvan sağlığını tehdit etmeye başladı. Ayrıca kalsit madenin bulunduğu bölgede ot bile yeşermezken, yağmurla birlikte içme suyu kaynaklarına karışması da köylüleri tedirgin etti.
Daloba Köyü'nde yaşayan Ruhi Yöntem, "Maden şirketleri, ihtiyacı olanı alıp, gitti. Bize ise talan edilmiş doğa kaldı. Kalsitten temizlenirse bu bölgeleri yeniden hayvanlarımız için otlak olarak kullanabiliriz" dedi. Bayramiç Orman İşletme Müdürü İsmail Kır, madencilik faaliyetleri ile bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılması yönetmeliği kapsamında 1 yıl önce bölge rehabilitasyon çalışması yapıldığını ancak başarı elde edilemediğini söyledi. Kır, bölgede yeni bir çalışma planladıklarını da sözlerine ekledi.