Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı köyü Balaban mevkiinde bir şirket tarafından yürütülen maden arama faaliyetlerine tepki için bölge sakinleri ve çevreciler, 26 Temmuz'da 'Su Nöbeti' başlattı. Nöbet sürdürülürken, çevreciler, çeşitli kanallardan tepkilerini dile getirdi. Kaz Dağları'nın kuzeyinde bunlar yaşanırken, Kaz Dağları’nın güney yamaçlarındaki Edremit Körfezi’nde, imar uygulamalarının yoğunlaştırılarak betonlaşmanın çabuklaştırıldığı gözden kaçmadı. Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk, Akçay, Zeytinli ve Güre mahalleri ile Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde sahil kesiminden yıllar önce başlayan betonlaşma, rant nedeniyle Kaz Dağları’nın eteklerine doğru hızla ilerledi. Bölge betonlaşmakla kalmadı, en önemli varlıklarından olan zeytinlik alanlarını hızla yitirmeye başladı. Plan tadilatlarıyla yoğunluk ve katları artıran yapılar, zeytin ağaçlarını yok etmeye devam etti.
DHA’da yer alan habere göre; Balıkesir’in 2014 yılında büyükşehir olmasıyla bölgedeki imar uygulamaları kontrol altına alındı. 1/1000’lik imar uygulama planları Edremit ilçesi belediyesinde, 1/5000’lik nazım imar planları ise o dönem belde olan Altınoluk, Akçay, Zeytinli ile Güre belediyelerinde olduğundan belediye meclislerinde imar tadilatları yapılabiliyordu. 2014 yılından itibaren 1/5000’lik nazım imar planları Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığından imar tadilatlarına imkan vermediği için yapılaşmanın azaldığı belirtildi.
Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi de olan Edremit Belediyesi’nin AK Parti'li Meclis Üyesi Murat Tuna, körfez bölgesinde durumu değerlendirdi. CHP’li belediye başkanlarının, 30 yıldan beri yetkilerinde bulunan imar uygulamalarını ranta dönüştürdüklerini ileri süren Tuna şöyle konuştu: "Edremit Körfezi 1985 yılından beri yazlıkçı akınına uğradı. O zamandan beri yapılan nazım imar planları Edremit’te arz talebi arttırdı ve körfez beton ile karşı karşıya geldi. Bu kadar çabuk ve yoğun betonlaşmasının sebebi belediyelerin vatandaşa sağladıkları imar imtiyazlarından kaynaklandı. Bizim bölgemizde bu işi yapan arkadaşlardan öğrendiğimize göre, bölgede 14 milyon zeytin ağacı vardı. Şu anda bunların 3-4 milyonunu yapılaşma nedeniyle talan edildi."
Edremit Belediye Başkanı CHP’li Selman Hasan Arslan ise Kaz Dağları ile ilgili tartışmaların tam ortasındaki bir ilçe olduklarını belirtti. Başkan Arslan, bölgedeki CHP’li belediyelerin Kaz Dağları’nı imara açtığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bunu söylemek abes. Çünkü belde belediyelerinin mevcut imar uygulamaları dışında imara açma yetkilileri yok. 1994 yılında 1/25000’lik çevre revizyon planı bakanlıkça devreye sokulduktan sonra belde belediyelerinin imara açma yetkisi yok. Dolayısıyla imara açma yetkisi bakanlığındır. Eğer açıyorsa bakanlık açıyor" dedi.