Gümüşhane’deki altın madenini siyanür merkezine çeviren Koza Altın, atık depolama tesisini büyütecek. Kapasitesini 2 milyon metreküpten 5 milyon metreküpe çıkartmak isteyen şirkete, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi.
BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; 2015 yılında kayyum atanan ve ardından maden faaliyetlerine hız veren Koza Altın İşletmeleri, Giresun’da ve Gümüşhane’de maden faaliyetlerini sürdürüyor. Geçen ay, Giresun’da altın madeni için başvuran şirket, yerleşim yerlerine 700 metre uzaklıkta, yılda 312 dinamit patlatacak. Beş yıl olarak belirlenen üretim süresi boyunca 567 bin ton cevher ve 592 bin ton pasa çıkartılması bekleniyor. Projenin bedeli ise 360 bin TL. Şirket, tamamı ormanlık alan içerisinde bulunan 20,65 hektarlık alan için başvurdu. Toplamda bin hektardan fazla ruhsat alan şirketin ÇED onayından sonra projeyi büyütmesi bekleniyor.
Koza, Giresun’da ve bölgedeki diğer maden ocaklarından çıkarılan cevheri Mastra Altın Madeni Ocağı’nda siyanürle işliyor. 2017 yılında faaliyete başlayan maden ocağı saate 56 ton altın ve gümüş zenginleştirilerek üretimi yapılıyor.
Tesiste, cevher zenginleştirme sırasında, başta siyanür olmak üzere kullanılan kimyasal atıkların depolandığı tesisler yer alıyor. Bölgede, işletme aşaması boyunca bölgede 2 milyon tona yakın tehlikeli kimyasal depolandı. Depolama kapasitesini tamamen kullanan şirket, kapasitesini 5 milyon tona çıkarmak için Çevre Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Çevresel etki değerlendirme (ÇED) dosyasını inceleyen Bakanlık, projeye onay verdi. Şirket böylece bölgede 5 milyon tehlikeli kimyasal atık depolayacak.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.
(Fotoğraf: Koza Altın)