KAYSO'nun Ekonomik Durum Anketinden Umut Çıktı



Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO), 159 firma ile yaptığı anketten, 2009'un ikinci 6 ayında krizin etkili olduğu, firmaların 2010 için umutlu oldukları sonucu çıktı.

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, odalarınca gerçekleştirilen 2009 yılı ikinci 6 ayına ait ekonomik durum tespit anketi sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda yaptığı konuşmada, ekonomik reformlarla özelleştirmelerin bu yıl içinde de devam etmesini istediklerini belirterek, özelleştirmede TEKEL işçilerinin düştüğü durumun bir daha yaşanmaması için bu konuda önceden tedbir alınması gerektiğini kaydetti.

Bankacılık aracılık maliyetlerinin sıfırlanmasını, mikro reformların sürmesini, mecliste bekleyen Ticaret Kanunu Yasa Taslağının görüşülmesini beklediklerini anlatan Boydak, ''2010 yılında reform süreci devam etmeli. 2011 yılı seçim yılı olacak. Türkiye artık bir Avrupa ülkesi. Erken seçim gündemde olmamalı, seçimler zamanında yapılmalı. 2009 yılında gündemi ağırlıklı olarak siyasi konular meşgul etti. Türkiye gündeminde önceliği ekonomik reformlar almalı'' dedi.

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4-5 büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirten Boydak, ''Türkiye yüzde 4-5 büyür. Kayseri'nin ise yüzde 10 büyümesini hedef olarak belirledik. Beklenti yönetimi, üyelerimiz için önemli. Bu süreçte umut verici olmalıyız'' diye konuştu.
    
Ekonomik Durum Anketi
    
Boydak'ın konuşmasının ardından Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nisfet Uzay, Kayseri'deki 159 firmayla yaptığı 2009 yılı ikinci 6 ayına ait imalat sanayi ekonomik durum tespiti anketinin sonuçlarını açıkladı.

İşletmelerin yüzde 51,6'sının 2010 yılından umutlu olduklarını dile getirdiklerini ifade eden Uzay, işletmelerden yüzde 32'sinin üretimlerini artırdığını, yüzde 32'sinin azalttığını, yüzde 31'inin de aynı kaldığını belirttiğini söyledi.

Bu yıl içinde üretime ilişkin beklentilerde yüzde 46'lık kesimin artış olacağını öngördüğünü kaydeden Uzay, şu bilgileri verdi:

''Ankete katılanlardan yüzde 36'sı, son 6 ayda siparişlerdeki değişmenin azaldığını söyledi. Yüzde 46'lık kesim ise bu konudaki beklentinin artacağına inanıyor. Yüzde 37'lik kesim iç satışlarda azalma olacağını belirtirken yüzde 40'lık kesim de 2010'da bu konuda artış olacağını tahmin ediyor. İşletmelerden yüzde 41'i, ihracatın azaldığını belirtirken, yüzde 47'lik kesim ise bunun artacağına inanıyor. İşletmelerden yüzde 52'si, istihdamda meydana gelen değişmenin aynı kaldığını düşünürken yüzde 28'lik kesim artacağına, yüzde 44'lük kesim de bunun aynı kalacağına inanıyor. Son 6 ayda kapasite kullanım oranlarının azaldığını belirten işletmelerin oranı yüzde 34, artacağına inananlar ise yüzde 35. İşletmelerden yüzde 59'u, son 6 ayda karlarının düştüğünü ifade etti. Yüzde 42'si de yatırımlarının aynı kaldığı görüşünde. İşletmelerin yarısı, birim maliyetlerinin arttığını savunurken, yüzde 56'sı finansman sıkıntısı yaşıyor.''

Her gösterge için farklı seviyelerde olmak üzere krizin olumsuz etkilerinin kısmen azalmaya başladığını, beklentilerin 2009'un birini döneminde daha olumlu olduğuna işaret ettiğini belirten Uzay, ''Diğer anket dönemleri ile karşılaştırıldığında 2010 yılında yatırımlarda artış bekleyen işletme yüzdesinin arttığı görülmekle birlikte, 2010 yılında işletmelerin önemli bir kısmı yatırımlarının değişmeyeceğini beklemektedirler. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yeniden büyüme sürecinin başlayacağı, ancak bu sürecin yavaş olacağı söylenebilir. İstihdam, önümüzdeki dönemde de önemli gelişmelerin yaşanmayacağı öngörülen değişkenlerden biridir. Önümüzdeki dönemde işsizlik sorunu Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olmaya devam edecektir'' diye konuştu. (AA)