Kayseri Türkiye'yi Uyutuyor



Mobilya Sanayicileri Derneği ile Kayseri Sanayi Odası Yatak ve Metal Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Nazif Türkoğlu, Türkiye'de üretilen yatağın yarısının Kayseri'de üretildiğini bildirdi. Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yatak sektörünün büyüklüğünün 20 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, dünyadaki yatak üretiminin yüzde 40'ını yaylı, yüzde 45'ini sünger yatakların oluşturduğunu ifade etti. Türkoğlu, dünyada en fazla yatak üreten ve en fazla tüketen ülkeler arasında ABD, Çin ve Brezilya'nın ilk 3 sırada geldiğini kaydetti.

Yatak ithalatı yapan ülkeler arasında ilk 3 sırayı Almanya, Fransa ve ABD; ihracat yapan ülkeler arasında ise ilk 3 sırayı Polonya, Çin ve Belçika'nın aldığını dile getiren Türkoğlu, ihracat ve ithalat yapan ülkeler arasında Türkiye'nin ilk 10 sıralamasına girmediğine dikkati çekti.

Türkiye'de ise yatak sektörünün büyüklüğünün 1 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Türkoğlu, şu bilgileri verdi:

''Türkiye'de yatak pazarının yüzde 95'ini yaylı, yüzde 5'ini sünger yataklar oluşturuyor. Türkiye'de yatak üretimi yapan 50-500 arasında işçi çalıştıran 25 firma var. Küçük işletmelerle birlikte bu sayı 400'e kadar çıkıyor. Yatak üreticilerinin yaptığı yatırımlar ise 40 bin dolar ile 40 milyon dolar arasında değişebiliyor. Bu tesisler, yıllık 7 milyon adet yatak üretme kapasitesine sahip. Bu kapasitenin tamamı kullanılmıyor ve yılda 4 milyon civarında yatak üretiliyor. Üretici iller arasında ilk sırayı Kayseri, İstanbul ve İzmir alıyor. Kayseri, yıllık 2 milyon civarında üretim ile toplam üretimin yarısını karşılıyor. Yıllık yatak ihracatı ise toplamda 46 milyon dolar civarında.''

Türkiye'de üretilen yatakların daha çok Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu'ya satıldığını bildiren Türkoğlu, Türkiye'nin işgücü, enerji, hammadde ve coğrafi konum nedeniyle yatak üretimi için uygun bir merkez olduğunu ifade etti. Yatak sektöründe bir takım eksiklerin de bulunduğunu kaydeden Türkoğlu, sektörün sorunlarını şöyle özetledi:

''Sektörde kayıt dışı ekonomi sorunu var. Çok büyük firmalar yatak üretebildiği gibi küçük işletmelerde de üretim yapılabiliyor. Ayrıca haksız rekabet sorunu yaşanıyor. Ar-Ge konusunda yeterli gelişme sağlanamadı. Tasarım konusunda halen eksiklerimiz mevcut. Uluslararası alanda tanıtımımızı yeterince yapamıyoruz. Bu da uluslararası alanda rekabet gücümüzü azaltıyor. Ayrıca, insanımız halen yatağın sağlık açısından önemi konusunda yeterli bilince sahip değil. İnsanlarımız aldıkları yatağı çok uzun yıllar kullanıyorlar. Fiziki açıdan sağlık sorunları yaşamalarına rağmen yataklarını yenileme ihtiyacı duymuyorlar. Yatağın sağlığa etkisi konusunda da yeterli bilincin oluşması gerekiyor.''