Hızlı Tren Hattının İkinci Etabını Çinliler Yapacak

Ankara-İstanbul arasını 3 saat 10 dakikaya indirecek hızlı tren projesinde bir adım daha atıldı. Projenin ikinci etabını oluşturan 155 kilometrelik İnönü-Köseköy kısmının yapım ihalesine en yüksek teklifi İngiliz, Japon, Alman ve İtalyan rakiplerini geride bırakan Çinliler verdi.

Önceki gün toplanan Devlet Demir Yolları İhale Komisyonu, 8 konsorsiyumun yarıştığı ikinci etap için değerlendirmesini yaptı. Komisyon, uzun müzakerelerin sonunda 1 milyar 200 milyon dolar ile en yüksek teklifin sahibi CRCC (Çin)-CMC (Çin)-Cengiz İnşaat (Türkiye)-İbrahim Çeçen İçtaş İnşaat konsorsiyumunda karar kıldı. Proje için gerekli krediyi Çin hükümeti 20 yıl vadeli yüzde 2,5 faiz ile sağlayacak. Komisyonun kararı yönetim kurulunun değerlendirmesinin ardından önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak.

Projede yapılan bazı değişiklikler yüzünden, 2005’te faaliyete geçmesi öngörülen hızlı trenin seferlerine başlaması 2007’ye sarktı. İnşaat işleri ile ilgili yapılan değişiklikler sonrası trenin ulaşacağı hız saatte 200’den 250 kilometreye çıkartıldı. Esenkent-Eskişehir (206 km), Eskişehir- Köseköy (188) olarak iki etaptan oluşan ilk kısım 3 bölüme ayrıldı. İkinci etap da, 54 kilometrelik İnönü-Vezirhan ve 101 kilometreden oluşan Vezirhan-Köseköy olarak ikiye bölündü. Projenin yeni haline göre hat Esenkent’ten 17 km geriden başlatılarak Sincan’a, Eskişehir’den de 33 km ileriye götürülerek İnönü’ye kadar uzatıldı. Böylece ilk etap 50 km geliştirilirken, ikinci etap aynı miktarda kısaltıldı. Eskişehir Gar Binası’nın yerin altına alınması da projeye dahil edildi. Projenin tamamlanmasıyla Ankara-Eskişehir arasını tren ile 1 saatte geçmek mümkün olacak.

Tarihi 1976-79 yıllarına dayanan hızlı tren için ilk olarak Sürat Demir Yolu Projesi geliştirildi. Projeye göre Ankara-İstanbul arasında mevcut 576 km’lik düşük standartlı demiryolu 160 km kısılarak 416 km’ye düşürülecekti. Tren hatta saatte 250 km hızla ilerleyecekti. Ancak, aradan geçen 29 yıl içinde, Ayaş Tüneli kısmı bir türlü tamamlanamadığı için proje askıya alındı. Arkasından, Ankara-İstanbul Demiryolu Rehabilitasyon Projesi gündeme alındı. İşbaşına gelen AK Parti hükümeti bu proje üzerinde değişikliğe gitti. Mevcut hat üzerinde yapılacak rehabilitasyon yerine, ayrı bir hat üzerinden ihaleye çıkıldı. Mevcut hattı yük trenlerinin kullanması kararlaştırıldı. 28 Nisan 2000 tarihinde çıkılan hızlı tren hattının ilk etap ihalesini Alsim-Alarko ile İspanyol OHL firması 437 milyon Euro bedelle kazandı. Kredi, İspanyol hükümetince 17 Ocak 2003 tarihinde onaylandı. İkinci etap ihaleyi ise, en yüksek teklifi veren Çinli CRCC ve CMC ile Cengiz ve İçtaş İnşaat konsorsiyumunun kazandığının açıklanması bekleniyor.

Samsun Eti Bakır ve Seydişehir Alüminyum özelleştirmeleri ile dikkat çeken Cengiz İnşaat 1980 yılından bu yana Cengiz Şirketler, Grubu’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Grup bünyesinde inşaat, turizm, enerji, makine ve sigorta sektörlerinde faaliyet gösteren 7 şirket yer alıyor. Galataport ihalesini alan konsorsiyum içinde bulunan İçtaş İnşaat ise Çeçen Şirketler Grubu’na ait IC Holding’e bağlı. Grup, Antalya Dış Hatlar Terminal Binası’nın işletmeciliğine ortak.