Kaymaz’daki Siyanür Atık Havuzu Dava Süreci Başladı



Covid-19 salgını ile mücadele sürerken, Nisan ayında Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, yaşam alanlarının bitişiğine siyanürlü ikinci atık depolama tesisinin yapımına başladı. Siyanürlü atık depolama havuzunun durdurulması için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir Barosu ve TMMOB dava açtı.

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre; TMSF’ye bağlı kayyum yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri AŞ'nin Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni İkinci Maden Atık Depolama Tesisi projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu yayımlandı.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bölgedeki mahalle muhtarlarına gönderdiği yazıyla toplam 40 hektar alan içinde 1 milyon 750 bin metreküp kapasiteli atık depolama havuzu projesinin ÇED raporuna ilişkin görüşlerini sordu. Bakanlık, siyanürlü havuzunun yapılacağı bölgedeki mahalle muhtarlarına itirazlar için 10 gün süre verdi. Mahallelerine sadece birkaç yüz metre uzaklıkta inşa edilecek dev siyanürlü atık havuzuna karşı çıkan Kaymazlılar imza toplamaya başladı. Virüs kapsamında insanların evlerine kapandığı bir dönemde zor şartlarda toplanan imzalara karşın “itiraz olmadığı” gerekçesi ile havuzun yapımına başlandı.

Eskişehir Çevre Platformu eylem yaptı
Kaymaz Mahallesi'nde yaşayanların hemen yanı başına yapılan siyanürlü atık depolama havuzuna tepki gösteren Eskişehir Çevre Platformu bileşenleri eylem yaptı. TMMOB, KESK, DİSK ve çevre platformu tarafından yapılan eyleme CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra Eskişehir Barosu, Eskişehir Bilecik Tabip Odası da katıldı.

TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu adına konuşan Neşet Aykanat, "Kaymaz altın ve gümüş madeni ikinci kapasite artırımı projesi ve ÇED raporu iptal edilmelidir." dedi.

Aykanat, 2001 Yılında bölge halkını yoğun karşı çıkmasına ve mücadelesine rağmen faaliyete geçirilen Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni’nin KOZA Altın işletmeleri tarafından yönetilirken, şirketin FETÖ terör örgütü soruşturmaları ile bir süre üretimini durdurduğunu anımsattı. Şirketin Tasarruf Mevzuatı Sigorta Fonuna devredildikten sonra, hükümet tarafından Kayyum eliyle yönetilmesine tekrar başlandığını belirten Aykanat, şunları söyledi:

“Kaymaz siyanürlü altın üretim tesisi yöre halkının sağlığını hiçe sayarak büyümeye devam etmektedir. Bugün rezerv artışı ve işletmenin büyümesine bağlı olarak Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni 2. Kapasite Artırımı Projesi ile mevcut siyanür atık havuzu yeterli gelmediği gerekçesi ile yerleşim yerine 500-600 metre yakınlıkta olan bir bölgede ikinci siyanür atık depolama havuzunu devreye almaya çalışmaktadır. Yeni proje ile 40 Hektar alana 1 milyon 750 bin metreküp yeni bir siyanür atık havuzu planlanmış, tüm ülke korona salgını ile mücadele ederken, ÇED süreci gizli saklı ve jet hızıyla tamamlanarak 30 Nisan’da, mahalle ve yöre insanının itiraz süreci beklenmeden, Bakanlık onayı alınarak inşaatına başlanmıştır.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

Siyanürlü altın işletmesi hem çevre halkını hem de bölgedeki diğer varlıkları tehdit ediyor. Özellikle bu varlıkların başında su geliyor. İşletme sırasında kullanılan ve yeni gölet için kullanılacak siyanürün Kaymaz Barajı’na ulaşarak içme ve sulama suyuna karışmasıyla bölgedeki tarım ve toplum sağlığını riske atmaya devam edecektir. Yerel halkın geçimini sağladığı tarım, hayvancılık ve mera alanlarının nasıl gerilediği, yok olduğu ve nereye geldiği ortadadır. Ağır metaller ve siyanürün, toprağa, suya, havaya geçerek insan yaşamını ve doğayı yok ettiğidir. İşletme çevresinde yaşayan yüzlerce insanın, yıllardır başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla mücadele ettiği açıktır. Kaymaz yöresine özgü ve dünya mirasına kayıtlı korunması gereken 13 çeşit endemik bitki türünün yok edilmesine asla izin verilmemelidir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.