Kayıp Kent Cend Bulundu



Selçuklu devletinin temellerinin atıldığı kayıp Cend kentinin izlerinin bulunduğu açıklandı. Ege Üniversitesi'nden (EÜ) bir ekip, Kazakistan'da yaptıkları çalışmalar sırasında Türklerin yerleşik hayata geçişi açısından çok önemli bir aşama kabul edilen kayıp kente ait kalıntıları bulduklarını söyledi. Kalıntılar arasında, Selçuklu devletinin kurucusu Selçuk Bey'in türbesi, cami, saray ve hamam bulunuyor.

EÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk İslam Sanatları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Deniz'in başkanlığındaki ekip, Türk Tarih Kurumu'nun yürüttüğü 'Türkiye ve Türkiye Dışında Bulunan Türk Eserlerinin Envanter Çalışması' nedeniyle Kazakistan'a gitmişti. Araştırma kapsamında, Batı Anadolu, Macaristan, Romanya, Kazakistan ve Avusturya'daki Türk eserlerinin envanteri çıkarılıyor.

İslamiyet'ten önce türbe
Türk-Kazak Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi'nde de Türk eserlerinin envanter çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Bekir Deniz, Cend şehrini de ilk bu çalışmalar sırasında keşfettiğini söyledi. Deniz, çalışmanın önemini şöyle anlattı:

"Türklerin İslamiyet öncesinde türbeler yaptığını biliyordum. Fakat bunun günümüze gelen örnekleri yoktu. Kazakistan'da yaptığım araştırmalarda Milattan Sonra 8'inci ve 9'uncu yüzyıllara ait türbeler de buldum. Keşif, ilim dünyasına ilk kez Ege Üniversitesi tarafından tanıtılacak. Bu, Türk tarihinde bir değişim ve yeniliktir. İleride yapılacak araştırmalar için de önemli bir adımdır. Araştırma yapılan bölgeler çoğunlukla çöl durumunda. Bu bölgelerde terk edilmiş olsa da yaşanmaya devam eden yerler keşfettim. Bulgular, Türk Tarih Kurumu tarafından kitap haline getirilecek."