Yani 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren yeni tarife tablolarında elektrik faturalarında kayıp-kaçak, iletim, dağıtım ve perakende satış hizmet bedellerinin payının ne olduğunu görmek mümkün olmayacak. Aboneler bunların hepsini ‘Dağıtım Bedeli’ adı altında ödeyecek.
Aktif enerji bedeli ile TRT fonu ve Enerji fonu gibi yüzdesel olarak tahsil edilen bedeller aynen faturalarda yer alacak. Sivil toplum temsilcileri ise bu karara tepkili. Hürriyet'in haberine göre, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, “Elektrik faturalarına karartma uygulanmıştır. Bu karatma, çokça sözü edilen şeffaflık ilkesine aykırı olduğu gibi, tüketicinin bilgilenme hakkının gaspı anlamına geliyor.
Yeni tarife dönemiyle birlikte, perakende satış hizmet bedeli ve elektrik satın alış maliyeti, tek bir kalem haline getirilmiş olup; bu kalem içinde şirketlerin tahsil edecekleri brüt kâr marjı da yer almaktadır. Tarifede bu kalem ‘perakende enerji bedeli’ olarak isimlendirilmiştir. Tarifede ‘dağıtım bedeli’ olarak toplulaştırılan kalem içerisine ise TEİAŞ adına tahsil edilen iletim bedeli, dağıtım şirketleri adına tahsil edilen dağıtım bedeli ve yine dağıtım şirketlerine aktarılan kayıp-kaçak bedeli dahil edildi” dedi.
Yeşil, faturalarda kayıp-kaçak hanesinin kaldırılmasına yönelik, “Faturalarda da görülebilen kayıp-kaçak bedeli kamuoyunun tepkisi üzerine gizlenerek çıplak elektrik bedeli içine dahil edilmişti. Faturalarda görünmez kılınmış olan kayıp-kaçak bedeli şimdi de tarife düzenlemesinde sır haline getirildi.
Yargının verdiği karar ortada iken, kayıp-kaçak bedellerini önce faturada, şimdi de tarifede gizlemeye çalışmakla bir sonuç elde edemeyecekler. Elektrik abonelerinin başvurduğu mahkemelerin talepleri doğrultusunda; tahsil edilen kayıp-kaçak bedellerini dağıtım şirketleri ve EPDK mahkemelere bildirmekle yükümlüdür” yorumunu yaptı.