Kaya Grubu'ndan İş Güvenliği Fuarı’nda İple Eğitim Gösterisi



Kaya Grubu, 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı’nda, iş kazalarının yüzde 98’inin gerçekleştiği yüksekte çalışma konusunda eğitimin önemine dikkat çekmek amacıyla, fuar açık alanına 9 metre yükseklikte devasa bir platform kurdu. Platformda gerçekleştirilen 'iple erişim' gösterisi, çalışanların, hiç bir yerden destek almadan güvenlik ipleri üzerinde yüksekte yaptığı uygulamaları kapsıyor ve iş güvenliğinin en riskli, zor dallarından birini oluşturuyor.

İş güvenliğinde eğitim ve bilinçlenmenin önemine dikkat çeken Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada  şunlara değindi:

 “İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri sonucunda iş kazalarından doğabilecek kayıplar en aza indirilmekte, oluşturulan bilinçle, iş güvenliği anlayışı yaygınlaştırarak, davranış değişikliği yaratılmaktadır. Eğitim alanlar, yüksekte çalışma kavramını, tehlikelerin belirlenmesini, ankraj noktası seçmeyi, düşmeyi önleyici ve düşmeyi durdurma sistemlerini kullanmayı teoride ve pratikte öğrenmektedir. Eğitimler uygulamaya yönelik yapıldığından motor öğrenme becerilerini içeren birçok faaliyet ve sistem kurma da çalışanlar tarafından kavranmaktadır.”



Foto: Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, açılışa katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve gösteri ekibiyle

Yaşam hatları

Kaya Grubu, 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı’nda iş kazalarının yüzde 98’inin gerçekleştiği yüksekte çalışma konusundaki üretim ve hizmet faaliyetlerine öncelik veriyor. Bu kapsamda, grubun bu yıl kendi patentiyle seri üretimine geçtiği ve doğru kullanıldığında iş kazalarında ölüm riskini sıfırlayan Yaşam Hatları da fuarda sergileniyor. Kemal Kaya, Türkiye’nin öncelikli sorunları arasında yer alan iş sağlığı ve güvenliği konusunda, ‘Yaşam Hatları’ gibi ürünlerin üretilmesi ve eğitimle iş güvenliği bilincinin oluşturulması konusunda ise şunları söyledi: 

“Yükseklik kavramı bilinmediği için tehlikelerin farkına varılamaz, tehlikeler ortaya konulamadığı için önlem alınamaz, sonucunda olası düşme yani iş kazası gerçekleşir. Bunun sonucunda da işveren ve çalışan açısından maddi ve manevi kayıplar ortaya çıkar. Bir insanın çalışma esnasında geçirdiği kaza için oluşan maliyet, beklenmeyen ve çok yüksek bir zarardır.  Böyle bir zarar, manevi sorumluluk yanında maddi yük ve kanuni sorumluluğu da beraberinde getirmektedir.  Sonuçta meydana gelecek zararın maddi olarak ölçülmesi halinde iş güvenliği için ödenecek ücretten çok daha fazla olacağı aşikardır.”



Dikey Yaşam Hattı

‘K-2020 Dikey Yaşam Hattı’ özellikle yüksek katlı bina ve plazaların dış cephelerinde, yüksekte çalışılan tüm merdivenlerde, telekomünikasyon sektöründe alıcı ve verici antenlerin monte edildiği latis (kafes direk) ve monopol tipi kulelerde, televizyon alıcı ve verici anten kulelerinde, sivil ve askeri haberleşme kulelerinde, elektrik iletimi ve dağıtımı için kullanılan latis (kafes direk) tipi kulelerde, çimento sektörü ve gıda arıtma tesislerinde bulunan silolarda uygulanırken, özellikle yüksekte çalışan ve merdiven kullanarak bakım, montaj işleri yapan personelin güvenli iniş ve çıkışlarının sağlanabilmesine yönelik olarak kullanılıyor.

Yatay Yaşam Hattı

Kurulum işlemleri Kaya Grubu uzman montör ekipleri tarafından yapılan “K-2010 Yatay Yaşam Hattı”, her türlü endüstriyel yapının çatı, kedi yolları gibi çalışma alanları, akaryakıt dolum tesisleri,  havalimanı, hangar, depo, otel, alışveriş merkezi, kule, plaza gibi yüksek katlı binaların çatıları, yüksekte çalışma gerektiren diğer bölümlerde ve inşaat halindeki yapıların döşeme, çatılarında uygulanıyor. ”K-2010 Yatay Yaşam Hattı”, yapılan çalışmalar sırasında yaşanabilecek düşme vakalarını engelleyerek, çalışanlara güvenli yatay çalışma alanı sağlıyor.