Katır Sırtında Müteahhitlikten 600 Milyon YTL Ciroyu Yakaladı
Siirtli Abdülkerim Kuzu ve 3 kardeşi, 1943 yılında Kurtalan-Beşiri yolunu kazma kürekle yaparken, 600 milyon YTL'lik bir topluluğun temellerini de attıklarını tahmin ediyorlar mıydı bilemiyorum ama o 4 kardeşten bayrağı devralan ikinci kuşaktan 4 kardeş bunu başardı. Siirt'ten başarı hikayesi olarak sayfamıza Kuzu Kardeşleri alıyoruz. 1943 yılında Kuzu İnşaat'ı kuran Abdülkerim Kuzu ve 3 kardeşi, kamu müteahhitliği yaparak yollar, sağlık ocakları, hastaneler, okullar, jandarma karakolları inşa etti. Abdülkerim Kuzu 1980 yılında vefat ettikten sonra, ortaklık bitti.
Kazma kürek çalıştılar
Kuzu Grubu Başkanı Gökçen Kuzu gerisini şöyle anlatıyor: "Babam vefat ettiğinde Türkiye 1 litre mazota muhtaç vaziyetteydi. Makine parkı 1 sene yattı. Makine parkını sattıktan sonra, parayı amcalarımla paylaştık. Garip, Güven ve Özen Kuzu kardeşlerimle, payımıza düşen 15 milyon lira ile Siirt'te nalburiye dükkanı açtık. Biraz ilerledikten sonra müteahhitliğe başladık. 1981'de Siirt İl Özel İdaresi İşhanı'nın ihalesini aldık. 1986'da 10 komando tabur binası yaptık. Babam ve amcalarım Kurtalan Beşiri yolunu kazma kürekle yapmışlardı. Biz de Şırnak Dereler mevkiindeki tabur binasını katır sırtında gerçekleştirdik." Kuzu Kardeşler, 1990 yılında Siirt'ten Ankara'ya gider, ülke genelinde iş koşturmaya başlarlar. Ülkedeki krizlerden etkilenip sıkıntıya düşseler de, Gökçen Kuzu'nun deyimiyle ailenin birliği ve dirliği sayesinde ayakta kalmayı başarırlar. Bugün 8 şirketten oluşan Kuzu Grubu'nun 3 bin 550 çalışanı, 600 milyon YTL yıllık cirosu bulunuyor.
Bütün müteahhitler otele girerken biz kargo taşımacılığına yöneldik
Kuzu Grubu, TOKİ, İstanbul ve Ankara Büyükşehirleri ile konut projeleri gerçekleştiriyor. Bugüne kadar 17 bin konutu bitirip teslim ettiklerini belirten Gökçen Kuzu, 6 bin konut inşaatının da devam ettiğini bildirdi. İstanbul'da İSKİ'nin atık su arıtma tesislerini de işleten Kuzu Grubu'nun mülkiyeti kendisine ait 6 Airbus 300 B4 tipi kargo uçağı da bulunuyor. Kuzu, "Bütün müteahhitler otele, turizme girerken biz potansiyeli gördük, kargoya döndük. Kargoda bir açık vardı, halen de var. 4 uçağımızı, pilot ve teknik hizmetleri bize ait olmak üzere Çin'e kiraladık. Diğer 2 kargo uçağımızdan biri charter uçuyor, diğeri hergün Londra-Amsterdam arasında tarifeli gidip geliyor" dedi.
Tarıma dayalı sanayiye yatırım yapacağız
"Başarı varsa babamındır. Yoktan var ettiler" diyen Gökçen Kuzu, babası vefat ettiği için o dönemde İTÜ İnşaat Fakültesi'ni kazandığı halde kayıt yaptıramadığını anlattı. Kargo taşımacılığı, toplu konut, atık su yönetimi gibi alanlarda faaliyet gösteren Kuzu Grubu, yönetim ve operasyon merkezleri Ankara ve İstanbul'da olmasına rağmen şirket ana merkezini Siirt'te tutuyor. Gökçen Kuzu, grubun yeni yatırım planlarını açıklarken, şirket merkezi ile beton tesislerinin bulunduğu Siirt'te yatırıma devam edeceklerini söyledi. Aydınlar'da (Tillo) 3 yıldızlı ayarında apart otel yapacaklarını belirten Kuzu, şöyle devam etti: "Siirt'i bırakmaya niyetimiz yok. Tarıma dayalı sanayiye gireceğiz. Salça, ayçiçek yağı, un ve yem fabrikası düşünüyoruz. Çiftçiyi bilinçlendirip, ekime yönlendireceğiz. Bu yıldan başlayarak, domates ve ayçiçeği ektireceğiz." Gökçen Kuzu, Şırnak Cizre HES Projesi'ni de gerçekleştireceklerini kaydetti.