Katarlı Firmalar, Gayrimenkul ve Mücevher Satışı için Geliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı tartışmalı Katar gezisi ilk meyvelerini verdi. Şubat ayında yapılan gezi sırasında Katar'da kurulan Türk-Katar İş Konseyi bünyesinde Türkiye'ye gelen Katarlı 5 şirket yatırım amaçlı incelemelere başladı. Gayrimenkul, inşaat, turizm ve lüks perakende alanında yatırım yapmak isteyen şirketler İstanbul'un yanı sıra Bodrum ve Antalya 'da yapacakları ön araştırmanın ardından bu üç merkezde turistik tesis, otel ve ticari gayrimenkul yatırımı yapacak. CEO, yönetim kurulu başkanı ve üst düzey yönetici düzeyinde Türkiye'ye gelen şirketler dün İstanbul'da aralarında Tekfen, Çukurova, Enka, Nurol, STFA, Yüksel İnşaat ve Bimeks'in de bulunduğu 43 firma ile ikili görüşmeler yaptı. Katarlı yöneticiler, bugün ve yarın da Bodrum ve Antalya'da yatırım amaçlı araştırma yapacak.

Şimdiden yatırım kararı almış firmalar da var. Turizmden, gayrimenkul, bilişim teknolojilerinden perakendeye kadar birçok sektörde faaliyet gösteren Katar'ın en büyük gruplarından birisi olan Salam International, İstanbul'da mücevher satıp, Bodrum'da yalı yapmaya, Al Sulaiman Group gayrimenkul ve inşaat alanında yatırım yapmaya geliyor. 

Katar'da 75 milyar dolarlık iş fırsatı


Petrol fiyatlarında yaşanan artışla birlikte 2007'de ekonomisi bir önceki yıla göre yüzde 25 büyüyen Katar, yatırımların yeni adresi olarak Türkiye'yi gözüne kestirdi. Katar İşadamları Derneği Genel Sekreteri Issa Abu Salam Abu Issa başkanlığında Türkiye'ye gelen Al Sulamain Group, Aaamal Holding, Al Mana Group ile Salam International bünyesindeki Salam Bonyan ve Salam Studio& Stores yöneticileri İstanbul'un yanı sıra Bodrum ve Antalya'da yatırım amaçlı incelemelerde bulunuyor.

5 yılda yüzde 170'in üzerinde büyüyerek 74 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan Katar ekonomisinin bölge ülkelerde yatırım arayışına girdiğini belirten DEİK Türk-Katar İş Konseyi Başkanı Emin Sazak, şubat ayında kurulan konsey ile amaçlarının iş olanaklarını karşılıklı olarak geliştirmek olduğunu söyledi. Bu nedenle sadece Katar'dan Türkiye'ye değil, Türkiye'den de Katar'a yönelik yatırımları da artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Sazak, "2007-2011 yılları arasında Katar'da enerji ve sanayi sektörlerinde yapılması planlanan 75 milyar dolarlık projeler var. Türk firmalar bu projelerde aktif olarak yer almalı" dedi. Türk inşaat firmalarının bugüne kadar Katar'da üstlendiği projelerin 5 milyar doları geçtiğini söyleyen Sazak, bunun 2 milyar dolarlık kısmının 2007'de gerçekleştiğini ifade etti.

Şu anda 480 milyon dolar seviyesinde olan karşılıklı ticaret hacminin potansiyelin çok altında olduğunu söyleyen Katar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Omar Hamad Al Mana ise, "İmzalanan anlaşmanın etkin hale getirilmesiyle sadece ticaretin değil, yatırım ilişkilerinin de kısa ve orta vadede artacağını düşünüyoruz" dedi. Aynı zamanda Pizza Hut ve KFC yatırımlarıyla Türkiye pazarında faaliyet göstermekte olan Al Mana Group'un Yönetim Kurulu Başkanı da olan Al Mana, Katarlı işadamlarının, Türkiye'de hemen her sektördeki yatırım olanaklarını değerlendirmek istediklerini vurguladı. 

Lüks perakende ile giriş yapmayı planlıyoruz / Salam International Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdürü Adnan Steitieh


Turizm, gayrimenkul, bilişim teknolojileri, üretim ve perakende yatırımcılığı başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren Katar'ın en büyük gruplarından biriyiz. Türkiye'de iyileşen yatırım ortamı ve özellikle yabancı yatırımcı için yasal çerçevenin iyileştirilmesiyle Türkiye'deki yatırım imkânlarını değerlendirme kararı aldık. Öncelikle lüks perakende sektörü ile giriş yapacağız. Mücevher mağazacılığına yönelik bir yatırımımız olacak. Ayrıca İstanbul'da ticari gayrimenkul ve rezidans konusunda yatırım yapmayı planlıyoruz. Bodrum'da da turizm tesisi ve tatil köyü yatırımlarının yanı sıra özellikle yalı ve marina yatırım planlarımız var. Bunları bir Türk firmayla ortak olarak veya tek başımıza yapacağız. Çift taraflı bir yatırım stratejimiz olacak. Türk firmalarla enerji maliyetlerinin düşük olduğu Katar'da da üretime yönelik işbirliği yapmak istiyoruz.

Antalya'da gayrimenkul yatırımcılığına gireceğiz / Al Sulaiman Group Başkanı Nasser Sulaiman Al Haidar


Türkiye'de gayrimenkul ve inşaat alanında yatırım yapmayı amaçlıyoruz. Çünkü Katar'da olduğu gibi Türkiye'de de bu sektörde bir patlama yaşanıyor. Yatırım için büyük bir fırsat. Ne kadarlık bir yatırım planı olduğunu söyleyemem ama bu sektör, büyük yatırımlar gerektirir. İstanbul'un yanı sıra Bodrum ve Antalya'da gayrimenkul yatırımlarıyla da ilgileniyoruz. Yarın (bugün) ve öbür gün bu iki bölgeye gidip araştırma yapacağız. İstanbul'da da yatırım planlarımızla ilgili iki Türk firmasıyla görüşeceğiz.

800 milyon dolarlık dev otomotiv yatırımı yolda

DEİK Türk-Katar İş Konseyi toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Arap sermayesine yöneltilen eleştirilere ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin her yıl 700 bin yeni istihdam yaratmak zorunda olduğunu, bu nedenle gelen sermayenin rengiyle ilgilenmediğini söyledi. Bakan olarak görevinin, hangi ülkeden olursa olsun yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek olduğunu ifade eden Çağlayan, "Türkiye'ye yabancı doğrudan sermaye konusunda ilgi devam ediyor. Dünya otomotiv sektörünün "dev yatırımcılarından" biriyle belli bir noktaya geldik. 5 bin kişilik istihdam yaratacak 800 milyon euroluk bir otomotiv yatırımı Türkiye'de gerçekleştirilecek. Ayrıca sektörünü ve ismini açıklamayacağım bir başka firmayla da bir hafta önce el sıkıştık. 600 kişilik istihdam yaratacak bu yabancı yatırımla 500 bin euroluk da ihracat gerçekleştirecek. Bu iki proje önümüzdeki 3 yıl içinde realize olacak" dedi.