Erdoğan, Katar Emiri El Tani ile Türkiye ve Katar arasında ikili anlaşmaların imzalanması törenine katıldı. Törende Türkiye ile Katar arasında eğitim, çevre, bilim ve teknoloji, denizcilik, enerji alanında 15 anlaşma imzalandı.
Törende, Türkiye Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasnda İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türk Eximbank ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Katar Kalkınma Bankası Arasında Mutabakat Zaptı, TÜBİTAK ile Katar Vakfı Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Protokolü imzalandı.
LNG işbirliği genişletilecek
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak.
Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için hazırlığa başladı.
Katar'dan LNG ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtildi.
Cezayir ve Nijerya'dan da geliyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2014 Doğalgaz Sektörü Raporu’na göre 2014 yılında doğalgaz ithalatı yüzde 54.76’lık payla en fazla Rusya’dan yapılırken, miktar olarak ise yaklaşık 50 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacının 26 milyar metreküpü Rusya’dan karşılandı. Türkiye’de elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 48’i doğalgaz ile yapılıyor. Yani ısınma amaçlı doğalgaz ithalatı enerji başlığının sadece bir boyutu, elektrik üretimi ve sanayi açısından da doğalgaz oldukça önemli bir kaynak konumunda. Geçtiğimiz yılki gaz tüketiminin sektörel dağılımına bakıldığında, yaklaşık yüzde 48’ini elektrik üretimi, yüzde 25’ini sanayi, yüzde 20’sini konut ve yüzde 6’sını resmi daire ve ticarethaneler oluşturuyor. Türkiye, Rusya’nın dışında İran ve Azerbaycan’dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir’den LNG alıyor.
LNG nedir?
LNG, kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan, sıvı fazda bir yakıt türü olarak biliniyor. Sıvı fazında taşınmakta ve depolanıyor. Tüketime, gaz fazında sunuluyor. LNG ile yüksek miktardaki doğal gaz, düşük basınçlar altında hacmi yaklaşık 600 kez küçültülerek sıvı halde saklanabiliyor.