Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’yle yapılan kat yüksekliği artışına Mimarlar Odası’ndan sert tepki geldi. İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal bu değişikliğin kentleri güneşsiz, ışıksız, hava almayan kalitesiz mekanlara mahkum edeceğini söyledi. Yayımlanan yönetmelik değişikliğinde kat yüksekliklerinin konut yapılarında 3 metreden 3.5 metreye, ofis ve turizm yapılarında 3 metreden 3.80 metreye çıkarıldığına dikkat çeken Topal "Bu değişikliğin kentin yapılaşması tamamlanmış bölgelerinde kapsamlı imar planı revizyonları yapılmadan uygulanması halinde kentler yaşanamaz hale gelecektir. Caddeler ışıksız, havasız insanı ezen boşluklara, sokaklar karanlık daha boğucu mekanlara dönüşecektir" dedi.
Hasan Topal, Kordon ve Körfez kıyılarında kentlilerin "Çin Seddi" benzetmesiyle tanımladığı mevcut 24.80 metre olan yapı yüksekliğinin, bu yönetmelikle 10 metre artırılarak 35 metreye çıkarıldığına dikkat çekti. Topal "Ticari alan olan zemin katlarda 4.5 metreye, asma katlı zeminlerde 5.5 metreye çıkarılan yükseklik ve çatı katlardaki kullanımlar da dikkate alındığında Karşıyaka, Güzelyalı kıyılarında 8 katlı yapılar olan bölgelerde ve ana caddelerde bina yükseklikleri 10 metre, 5 katlı bina bulunan sokaklarda ise 5 metre artırılmaktadır. Bu plansız ve plana aykırı gelişme kentin tamamen iflası olacaktır" dedi.
İmar Kanunu eki yönetmeliklerde yapı yüksekliklerinin yol genişlikleri ile doğrudan bir ilişkisi olduğunu belirten Topal, cadde, sokak gibi yol genişliklerini "Mekansal Plan Yapım Yönetmeliğine" uygun olarak artırmadan yapı yüksekliklerinin artırılması ve imar planlarının öngördüğü yapı yüksekliklerinin yönetmelikle değiştirilmesinin İmar Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.
Topal, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, yerel yönetimleri ve İzmirlileri uyarıyoruz. Bu yönetmelik koşulları, yapılaşmış bölgelerde ilgili mevzuata uygun imar planı değişiklik ve revizyonları yapılmadan her yapı özelinde uygulanırsa İzmir yaşanamaz hale gelecektir. Kentsel dönüşüm ve benzeri gerekçesi ne olursa olsun, bu yönetmelik yürürlükte bulunan imar planlarına göre yapılaşmış yerlerde İmar Planı revizyonları yapılmadan, tek tek yapılara uygulanmamalıdır. Bu İzmir kenti için tarihi bir uyarıdır" dedi.