Büyük Özelleştirme



TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki hissesinin satışı için açılan ihaleyi, 4 milyar 140 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Koç-Shell Ortak Girişim Grubu kazandı.

Macar MOL şirketi elendi. İhale başkanı ve ÖİB Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş açık arttırmaya 3 milyar 360 milyon dolarlık bedel ve 20 milyon dolarlık arttırma dilimleriyle başlanacağını bildirdi. Açık arttırmanın üçüncü turunda Avusturyalı OMV ve Çukurova Grubu'na ait Anadolu Taşıma OGG, 4. turda ise Doğan Grubu'na ait Petrol Ofisi ve İsrailli Ofer ailesine ait TAC ortaklığı elendi. Geçen hafta sonu büyük coşkuyla TÜPRAŞ ve Erdemir'i yabancılara bırakmama kararı alan OYAK dokuzuncu turda 4 milyar 60 milyon dolarlık fiyatı arttıramayarak ihaleden çekildi. Onuncu turda da Hintli IOC ile Çalık Ortaklığı'nın çekilmesiyle Koç Grubu ihaleden galip ayrıldı.

'TÜPRAŞ'ı daha ileri götüreceğiz'

İhale sonrasında Koç-Shell ortaklığı adına açıklama yapan Koç Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, ''Çeşitli spekülasyonlara sebep olan bu ihalede sonucun ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Son dönemde Koç Grubu ile ilgili pozitif ve negatif görüşler ifade ediliyordu. Bu sonuç Koç'un ülkesine ne kadar güvendiğini bir kez daha gösterdi'' diye konuştu.

Ödeme şeklinin henüz belli olmadığını belirten Memioğlu, ''Amacımız TÜPRAŞ'ı daha da ileri götürmek, OPET-Aygaz ile birlikte sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz'de bölgesel bir oyuncu haline getirmek'' diye konuştu. Erol Memioğlu, TÜPRAŞ'a yapacakları yatırım ve istihdam politikalarının sorulması üzerine ''Şartname neleri gerektiriyorsa, onları yapacağız'' yanıtını verdi. TÜPRAŞ şartnamesinde herhangi bir yatırım, üretim veya istihdam taahhüdü bulunmuyor.

Yatırımı üçe katladılar

İhalede oluşan fiyat, şirketin borsa değerinin iki katına yaklaşırken iptal edilen ilk ihaledeki teklifin 4 katını geçti. Böylelikle ÖİB'nin bu yıl mart ayında şirketin yüzde 14.76'sını açık arttırma yapmaksızın 446 milyon dolara satmasının yanlışlığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Dünkü ihaleye de katılan İsrailli Ofer Grubu'nun Global Yatırım ile birlikte rekabetsiz ortamda aldığı yüzde 15'lik payın ihale sonucuna göre değeri 1 milyar 218 milyon dolar oldu. Eğer ÖİB, TÜPRAŞ'ın yüzde 15'ini bu fiyattan satsaydı yaklaşık 752 milyon dolar daha fazla gelir elde edecekti. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından muaf tutulmazsa, Koç-Shell ortaklığının, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'ine verdiği fiyatı borsada geriye kalan yüzde 49'a da teklif etmesi gerekiyor. Çünkü SPK mevzuatına göre halka açık herhangi bir şirketi alan yatırımcı, satın alırken ödediği fiyatı borsada söz konusu şirketin hisselerine sahip küçük yatırımcılara da önermek zorunda.

Bir aylık borç faizi

Satış gerçekleşirse TÜPRAŞ, Türkiye'nin yaklaşık 5.1 katrilyon liralık (3.8 milyar dolar) Ağustos 2005 borç faizi karşılığında satılmış olacak. Türkiye'nin 250 milyar dolar civarında borcu bulunuyor.