Dubai Holding bünyesinde faaliyet gösteren Dubai International Properties ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ortak yatırımlarının ilki olan Dubai Towers İstanbul, getirdiği parayı götürecek. İki taraf arasında imzalanan anlaşma uyarınca kurulacak olan gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketinin yasa gereği İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görecek olması, Dubai Holding'e yeni kaynaklar da yaratacak.
SPK mevzuatına göre, sermaye büyüklüğüne göre yeni kurulacak olan gayrimenkul şirketlerinin 1 ila 5 yıl arasında sermayesinin en az yüzde 49'unu halka arz etmesi gerekiyor. Böylece Dubai Holding, Türkiye'deki yatırımlarının finansmanı için İstanbul Borsası aracılığıyla para transferi yapabilecek.
Dubai Holding ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 5 milyar dolarlık ortak yatırım projelerinin 2009'a kadar tamamlanması öngörülürken; Dubai International Properties'in 5 yıl içinde gerçekleştirilmesi gereken halka arzından elde edilecek yeni kaynaklarla söz konusu yatırımın maliyetini karşılama olanağı doğacak. Dubai Holding'in İstanbul'da planladığı yatırımları Türkiye'de kurulacak olan bir gayrimenkul şirketiyle yapması, Dubai sermayesine vergi yönünden de avantajlar sağlayacak.
Toplam 500 milyon dolara mal olacağı açıklanan Dubai Kuleleri'ne İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, ayni sermaye olarak Levent'teki 46 bin metrekarelik İETT garajının bulunduğu araziyi koyarak yüzde 20 ortak olduğunun açıklanması da arazinin değeri konusunda tartışmaları arttırdı. Protokol gereği söz konusu arazi 100 milyon doları geçmezken, uzmanlar bu rakamın 150 ile 200 milyon dolar arası değiştiğini belirtiyorlar. Uzmanlar, arazinin değer tespitinin piyasa koşullarında yapılması durumunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Dubai Kuleleri'ndeki ortaklık payının yüzde 50'lere yaklaşacağına dikkat çekiyorlar.
Bununla birlikte Dubai Kuleleri'nin ilki olan Katar'daki Dubai Towers Doha'nın 300 milyon doları geçmeyen maliyeti de İstanbul'da yapılması planlanan kulelerin maliyeti konusundaki tartışmaları alevlendiriyor.
Halen İMKB'de işlem gören 9 gayrimenkul yatırım ortaklığına olan yabancı ilgisi de gittikçe artıyor. Yabancı yatırımcılar, bu yılın ilk 9 ayında 445 milyon dolarlık alım, 313 milyon dolarlık satış işlemi gerçekleştirdi.
Geçen yılın ocak-eylül döneminde sadece 4 milyon dolarlık net alım yapan yabancı yatırımcılar, Türkiye'de hareketlenen konut ve inşaat piyasasının hareketlenmesiyle bu yılın aynı döneminde 132 milyon dolarlık net alım yaptılar.