Kastamonu Entegre, sektöründe dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alarak, üretimin her aşamasında kalite sisteminin etkin uygulanmasını desteklemeye devam ediyor. Toplam Kalite Yönetimi kapsamında uygulanan Kalite Çemberleri uygulaması ile çalışanlar, çalışma alanlarında inisiyatif alarak, günlük işlerinde karşılaştıkları kalite, verimlilik, ergonomi ve iş güvenliği sorunlarını takım çalışması ile çözebiliyor. Bu uygulama sayesinde çalışanlar, işlerini kolaylaştırırken iş çıktılarının iyileşmesine katkı sağlıyor. Yurt içi ve yurt dışındaki fabrikalardan gönüllü ekiplerin katılımıyla hayata geçirilen bu projeler, ürün kalitesini ve verimliliği artırmaya yönelik çalışmalara zemin oluşturuyor. Projeler, Türkiye Kalite Derneği (KalDer)’in Kalite Çemberleri Paylaşım Konferansı’nda şirketi temsil etmesiyle de öne çıkıyor. Bu sene “Kalite Çemberi” kategorisinde 2 ödül kazanan Kastamonu Entegre; bu ödüllerle birlikte “Kalite Çemberi” ödül sayısını dokuza çıkardı.
Ekip Çalışmalarıyla Kazanılan Başarı
KalDer Ankara Şubesi, kurumlarda ekip çalışmalarını teşvik etmek ve iyi uygulamaların paylaşılmasını sağlamak amacıyla her yıl Kalite Çemberleri ve Kaizen kategorilerinde ödüller veriyor. Bu kapsamda Kastamonu Entegre, bu sene “Kontrol Kalemi” ve “Zamana Karşı” ekiplerinin projeleriyle ödüllere layık görüldü.
Detaylı İncelemelerle Başarıya Ulaşıldı
Kastamonu Entegre ekipleri, projelerinin masa başı değerlendirmesinden sonra saha ziyaretlerinde de başarı göstererek detaylı inceleme sürecini başarıyla geçti. KalDer Ankara ekibi tarafından yapılan saha değerlendirmesinde, Kastamonu Entegre'nin kalite yönetimi ve süreç iyileştirme alanlarındaki çalışmaları gözlemlendi.
Kontrol Kalemi projesi kapsamında üretim kayıplarına ve tesisin kapasite kullanımında düşüşe neden olan hidrolik motor arızaları ele alındı. Yapılan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) analizlerinde risk faktörleri belirleyen proje ekibi, kök nedenleri belirlemek için Beyin Fırtınası ve Neden Neden analizleri gerçekleştirdi. Kök nedenlere cevap olacak farklı tiplerde 12 adet karşı önlem belirleyen ekip, önlemler uygulayarak sonuçları iyileştirdi; eğitimler düzenledi ve bakım planlarını yeniledi.
Zamana Karşı projesi kapsamında ise üretim sürecini olumsuz etkileyen ve hammadde ve enerji israfına neden olan teknik bir sorun ele alındı. Yapılan iş sağlığı ve güvenliği analizleri sonucu proje ekibi riskleri kabul edilebilir seviyeye indirmeyi ve üretim verimliliğini artırmayı hedefledi.Beyin Fırtınası ve Neden Neden analizleri sonucunda kök nedenlere ulaşan ekip; farklı tiplerde önlemler belirleyerek zaman planlarını yaptı ve karşı önlemleri gerçekleştirdi; arızalar sıfıra indirilerek riskler bertaraf edildi.
Kastamonu Entegre, kalite ve inovasyon odaklı projeleriyle verimliliği artıran çalışmalar gerçekleştirirken; Türkiye’de ve yurtdışındaki fabrikalarında sürdürülebilir ve çevre dostu üretim süreçlerine katkıda bulunmayı sürdürüyor.
*
Kastamonu Entegre Hakkında
Yüzde yüz yerli sermayeli bir şirket olarak Kastamonu’da üretime başlayan şirket, Türkiye’nin sanayileşme yolunda atılmış cesur adımlarından biri olarak, ahşap bazlı panel sektöründe yarım asrı aşkın süredir kesintisiz üretim yapmaktadır. Yurt içinde Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana olmak üzere 6 lokasyonda üretim tesisi olan Kastamonu Entegre; sektöründe yurt dışına yatırım yapan ilk firma olarak Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İtalya ve Türkiye yatırımları ile 6 ülkede üretim yapan global bir markaya dönüşmüştür. ABD’de ise odun yongası tedarik ve lojistik süreçlerini yürüttüğü bir şirketi vardır.
%30 pazar payı ile ahşap bazlı panel sektöründe Türkiye’nin lider şirketi olan Kastamonu Entegre, 25 yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımlarıyla MDF ve yonga levha ana ürün gruplarında Avrupa’nın üçüncü dünyanın dördüncü büyük üreticisi konumundadır. Şirket, dünya laminat parke üretiminin %7’sini tek başına karşılamaktadır. Kastamonu Entegre, Çin’den Amerika’ya, Avustralya’dan Kanada’ya altı kıtada 100 ülkeye yaptığı ihracatla da sektöründe her yıl açık ara ihracat birincisi konumundadır. Ahşap bazlı panel sektörünün global markası, 1,9 milyar dolarlık cirosu ve üretimdeki gücü, bilgisi ve tecrübesiyle, yurt içi ve yurt dışı üretim tesis ve ofislerinde yaklaşık 7 500 kişiye istihdam sağlamaktadır.
Doğal dengeyi koruma ve topluma katkı sağlama misyonuyla hareket eden şirket, Türkiye ahşap bazlı panel sektörünün ilk sürdürülebilirlik raporunu hazırlamıştır. Geleceğin teknolojilerini geliştirmek amacıyla kurduğu Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge merkezinde, ürün ve süreç geliştirme, verimlilik artırma, etkin kaynak kullanımı ve ileri malzeme teknolojileri üzerine çalışmaları gerçekleştirmektedir.