Kastamonu Entegre’den Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne Anlamlı Destek



Ağaç bazlı panel sektörünün global markası Kastamonu Entegre, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin ‘dokunulabilir müze’ projesinin MDF hammadde sponsoru oldu. Müzeyi görme engelli bireyler için erişilebilir hale getirmek amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında Kastamonu Entegre desteğiyle Görme Engelli Müze Eğitim Alanı oluşturuldu. Doğadan hayata köprü olma vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Kastamonu Entegre, eğitim alanındaki mobilyalar için müzeye 120’den fazla melamin kaplı MDF Medelam ve ham MDF Medepan tabakası bağışladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İlk yıl 10 bin görme engelli çocuğa ulaşmak hedefleniyor
100. kuruluş yıldönümünü kutlayan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni, görme engelli bireyler için erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan ‘dokunulabilir müze’ projesinin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını vurgulayan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız şunları ifade etti: “Kastamonu Entegre olarak doğadan aldığımız güçle hayatı güzelleştirmeye çalışıyoruz. Yaşam alanlarını herkes için erişilebilir, estetik ve keyifli hale getirmeye odaklanan, ilham verici mimari projelere destek vermek ise önceliğimiz. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk Görme Engelli Müze Eğitim Alanı’na sponsor olduk ve bu alandaki mobilyalar için MDF sağladık. Görme engelli ziyaretçiler, bu alanda eserlerin 3 boyutlu replikalarına dokunarak, Braille alfabesi ile yazılmış açıklamalardan ve sesli betimlemelerden yararlanarak müzeyi keşfedebilecek. İlk yıl Ankara’daki görme engelli çocukların yüzde 40’ına, yani 10 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Bu anlamlı proje ve iş birliğinin tüm müzelere ve şirketlere örnek olmasını umuyorum.”

“Çevresel ve insani değerlerin gelişimi için katılımın önünü açıyoruz”
Tasarımcı ve iç mimar Çiğdem Aslantaş liderliğindeki sosyal girişim Bongo Art Project’i de Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne kazandırdıkları bu değerden dolayı tebrik eden Yıldız şöyle konuştu: “Projenin ‘Sürdürülebilir Gelecek Ödülü’ sahibi olması da bizim için önemli bir motivasyondu. Türkiye ağaç bazlı panel sektöründe sürdürülebilirlik raporu hazırlayan ve bunu düzenli devam ettiren ilk şirket olduk. Sürdürülebilirlik anlayışımızın merkezinde, çevresel ve insani değerleri sadece korumak değil, aynı zamanda bu değerlerin gelişimine katkıda bulunmak, bunun için katılımın önünü açmak var. Sürdürülebilir İş Ödülleri 2020'de aldığımız ‘Çalışan Katılımı Ödülü’ de bunun güzel bir örneğidir. Aynı şekilde katılımı destekleyen dokunulabilir müze projesi de şirketimizin sürdürülebilirlik yaklaşımıyla birebir örtüştüğünden gönülden destek verdik.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Projeye destek veren Kastamonu Entegre’ye ve emek veren tüm kurumlara teşekkür eden Bongo Art Project Kurucusu Çiğdem Aslantaş ise, “Bongo Art Project sosyal girişimi olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin kuruluşunun 100. yılında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdik. Müzenin erişilebilirliği için iki buçuk yıldır gönüllü çalışıp projeyi hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. İlk etapta Ankara’da bulunan 10 bin görme engelli çocuğa ulaşmasını hedeflediğimiz projemizin tüm ihtiyaç kalemlerini 23 sponsorumuzla ve ayni desteklerle karşıladık. İlk uygulamamız olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin domino etkisi yaratması ve diğer engel gruplarını da içine alan daha erişilebilir müzeler olarak Türkiye’deki 497 müze ve ören yerine yayılması en büyük isteğimizdir” diye konuştu.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Türkiye’nin ilk Görme Engelli Müze Eğitim Alanı’nda eserlerin üç boyutlu replikaları yer alıyor. Görme engelli ziyaretçiler, bu replikalara dokunarak eserleri keşfedebiliyor. Eserleri keşfederken bu alandaki Braille alfabesi ile yazılmış açıklamalardan ve sesli betimlemelerden de yararlanabiliyorlar.

 

 

*

Kastamonu Entegre Hakkında

Yüzde yüz yerli sermayeli bir şirket olarak Kastamonu’da üretime başlayan şirket, Türkiye’nin sanayileşme yolunda atılmış cesur adımlarından biri olarak, ağaç bazlı panel sektöründe yarım asırdır kesintisiz üretim yapmaktadır. Yurt içinde Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana olmak üzere 6 lokasyonda üretim tesisi olan Kastamonu Entegre; sektöründe yurt dışına yatırım yapan ilk firma olarak Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İtalya ve Türkiye yatırımları ile 6 ülkede üretim yapan global bir markaya dönüşmüştür. ABD’de ise odun yongası tedarik ve lojistik süreçlerini yürüttüğü bir şirketi vardır.

Kastamonu Entegre, 20 yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımlarıyla ağaç bazlı panel sektöründe dünyanın en büyük beşinci, Avrupa’nın ise dördüncü büyük üreticisi olmuştur. Ana ürün grupları olan MDF, yonga levha, laminat parke, kapı paneli ürünlerinin her birinde dünyanın en büyük 4 üreticisinden biridir. Dünya laminat parke üretiminin %6’sını tek başına gerçekleştirmektedir. %30 pazar payı ile Türkiye’nin sektör lideri olan Kastamonu Entegre; aynı zamanda Çin’den Amerika’ya, Avustralya’dan Kanada’ya altı kıtada 100 ülkeye yaptığı ihracatla her yıl açık ara sektör birincisidir. Cironun %60’ı yurt dışındaki tesislerden ve ihracattan elde edilmektedir.

1,9 milyar dolarlık cirosu ve üretimdeki gücü, bilgisi ve tecrübesiyle, yurt içi ve yurt dışı üretim tesis ve ofislerinde 7 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu; MDF ve yonga levha, laminat parke, tezgah ve kapı paneli ürünleri ile toplamda 6,5 milyon m³/yıl ağaç bazlı panel üretim kapasitesine sahip üretim tesislerinde her gün 4.500 konutun yaşam alanlarını oluşturacak hacimde üretim yapılmaktadır. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) araştırmasında son on yıldır ilk 50 firma arasındadır. “İtalya’nın En Büyük Türk Yatırımcısı” unvanına sahip Kastamonu Entegre, aynı zamanda Rusya’nın en büyük MDF üreticisi ve ihracatçısıdır.

Kastamonu Entegre, Türk Standartları’na uygunluk ve EPD belgesine sahip ürünlerini, müşteri talepleri doğrultusunda; yanmayı geciktirici (FR), neme dayanıklı (MR), FSC sertifikalı, CARB Faz II ve F**** standartlarında üretebiliyor. “Floorpan” ve “Artfloor”, üretimde çevre dostu malzemelerin kullanıldığını ve ürünlerin insan sağlığına zararlı maddeler içermediğini gösteren “Blue Angel (Mavi Melek)” sertifikasına sahip ilk Türk parke markalarıdır. Doğal dengeyi koruma ve topluma katkı sağlama misyonuyla hareket eden şirket, Türkiye ağaç bazlı panel sektörünün ilk sürdürülebilirlik raporunu hazırlamıştır. Geleceğin teknolojilerini geliştirmek amacıyla kurduğu Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge merkezinde, ürün ve süreç geliştirme, verimlilik artırma, etkin kaynak kullanımı ve ileri malzeme teknolojileri üzerine çalışmalar gerçekleştirmektedir.