Elazığ Mermer İhracatından 50 Milyon Dolar Gelir Elde Etti
Türkiye’nin mermer sektöründe önde gelen illeri arasında yeralan Elazığ, 2005 yılında mermer ihracatından 50 milyon dolar gelir elde etti. Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği (EMMAD) Genel Başkanı Oğuzhan Arslan, ihracatla Elazığ’ın ekonomisine büyük bir katkı yapan mermer sektöründe bir takım bürokratik engellerinin ortadan kalkması halinde bu gelirin daha da artabileceğine dikkat çekti.
Arslan, ilde mermer ve maden sektöründeki firmaların yaşadıkları sorunları çözmek ve kenti mermer sektöründe cazibe merkezi haline getirmek amacıyla bir dernek kurduklarını duyurdu. Dünya ve Türkiye’deki mermer rezervi hakkında bilgiler veren Arslan, dünya mermer rezervinin yüzde 40’ının Türkiye’de, Türkiye’nin de mermer rezervlerinin yüzde 7’sinin Elazığ’da bulunduğunu, bu oranlarla 1.9 trilyon dolar değerindeki dünya mermer rezervinin 53.2 milyar dolarlık kısmının Elazığ’da olduğunu hatırlattı. Dünyada mermer sektörünün cazibe merkezinin Türkiye ve Türkiye’de cazibe merkezinin Elazığ olacağını savunan Arslan, mermer konusunda derneğin çok yoğun bir çalışma içerisine girdiğini anlattı.
Elazığ’dan yapılan mermer ihracatı hakkında bilgiler veren Arslan, şöyle devam etti: “İlden bu yıl endirekt yollarla birlikte yapılan mermer ihracatı 50 milyon doları buluyor. Hammadde satışıyla bu rakamın üzerine çıkma şansımız yok. Bu rakamın üzerine çıkabilmek için katma değer sağlayacak tesisleşme yoluna gitmemiz gerek. Bunun için de Elazığ’da Türkiye’de söz sahibi benzeri görülmeyecek iki büyük tesise imza atılıyor. Bu tesislerin tamamlanması halinde ham olarak satılan mermer bundan sonra işlenerek ihracatı yapılacak. Bunlar olduğu taktirde Türkiye ve Elazığ ekonomisi mermer sektöründen çok ciddi bir girdi sağlayacaktır.”
Sektörün yaşadığı nakliye sıkıntısına dikkat çeken Arslan, özellikle tonaj sınırlaması nedeniyle karayolunda ikinci sınıf olarak nitelendirilen 18 ton ağırlığında yükün üstüne taşıma yapamadıklarına değindi. Birinci sınıf olan 20 ton ve üzerindeki yükleri taşıyamadıklarından yakınan Arslan, bu yüklerin tren yoluyla taşınmasını gündeme getirdiklerini ve bunun için yapılan çalışmaların 2006 yılının başında neticeleneceğini kaydetti. Arslan, “Şu anda yaptığımız çalışmayla Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa mermer sektöründe Lojistik Merkezi oluşturacağız. Konteynır terminali kurarak, tren ile nakliyeyi gündeme getireceğiz. Bunun yanında tren vagonlarını da kullanarak taşımacılık sektörünü geliştereceğiz.” dedi.