Hammadde kaynaklarından; çinkonun 20 yıl, kurşunun 22 yıl, bakırın 30 yıl, petrolün 40 yıl, doğalgazın 50 yıl, kromun 127 yıl içinde tükeneceği hesaplanıyor. Dünyada ise her yıl 20-50 milyon ton, Türkiye’de 300 bin ton elektronik atık çıkıyor. Bu anlamda elektronik atıkların geri dönüştürülerek, ikincil hammadde olarak kullanılması büyük önem taşıyor. Üsküdar Belediyesi ile geri dönüşüm çalışmaları yürüten AnelDoğa, şimdi de Kartal Belediyesi ile yeni bir protokol imzaladı. Protokol çerçevesinde çevre konusunda farkındalığı ve bilinci arttırarak elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesi ve bireylerin daha az enerji harcayan yeni teknolojik ürünlere yönlendirilmesi amaçlanıyor. 'Sürdürülebilir yeşil bir çevre' sloganıyla yola çıkan projeyle, evlerden toplanacak atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla atık miktarının azaltılması, doğal kaynakların korunması, ekonomiye katkı sağlanması ve enerji tasarrufu hedefleniyor.
Sokak sokak toplanacak
AnelDoğa, proje kapsamında Kartal ilçesinde daha önceden duyurulacak toplama tarihlerinde sokak sokak, mahalle mahalle gezerek ilçe sakinlerinin kullanmadıkları elektrikli ve elektronik atıkları toplayacak. Toplanan atıklar, sürdürülebilir yeşil bir çevre için AnelDoğa tesislerinde geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılacak.
Atıkların geri dönüştürülmesinin yanı sıra AnelDoğa, Kartal sakinlerini elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesi konusunda bilinçlendirmek amacıyla çeşitli organizasyonlar ve etkinlikler de düzenleyecek.
Rakamlarla geri dönüşüm
• Geri kazanılmış metalden; 1 ton alüminyum yapmak için gereken enerji, cevherden çıkartılacak alüminyum için harcanan enerjinin sadece yüzde 4’ü.
• Bakır bileşimlerin geri kazanılması için gereken enerji, bakırın madenden çıkartılması için gereken enerjinin sadece yüzde 13’ü.
• Bir cep telefon üretiminde 75 kg, bir bilgisayar üretiminde ise bin 500 kg atık ortaya çıkıyor. Atıkların ikincil hammadde olarak kullanılmasının yanısıra bu atıkların çevreye verdikleri zararlar da kritik noktada. Örneğin 1 CRT televizyon tüpünün içinde 2-4 kg kurşun bulunuyor. 10 gram kurşun, 25 bin ton toprağı 200 bin litre suyu kirletiyor. 1 cep telefonu, pili ile birlikte içerdiği kadmiyum, kurşun, berilyum gibi toksik maddeler ile 800 bin litre suyu kirletiyor.