Cevizli Tekel Fabrikası içinde bulunan tarihi kalıntıların Kartal Belediyesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi ortak çalışması ile gün yüzüne çıkartıldığını belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Yıllar önce dozerlerle zarar verilen alanlarda bilimsel çalışmalarla tarih yeniden aydınlanıyor” diye konuştu.
Başkan Danışmanı Ömer Fethi Gürer ve Kültür Müdürü Adem Uçar ile kazı alanında incelemede bulunan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
1974-1977 yılları arasında yarım bırakılan Brias Sarayı kazısı, Kartal Belediyesi’nin öncülüğünde ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin desteğiyle 2010 yılında yeniden başlatıldı.
Kazı çalışmalarında bugüne kadar sikkeler, çok sayıda amfora parçaları, damgalı tuğla ve çatı kiremitleri, kemeraltı başlıkları, mermer, mendirek kalıntıları, pencere parmaklığı ve cam parçalarına rastlandı. Kilise ve Hamam kalıntıları açığa çıkarıldı. Deniz kenarında da kuzey-güney yönlü mendirek kalıntılarının bulunduğu kazıda çok sayıda mezar ve insan iskeletleri de bulundu.
Kazı alanını basın mensuplarıyla birlikte gezen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Yerel yönetici olarak buranın kültürel değerlerini ortaya çıkarmakla sorumluyuz. Kentsel dönüşüm ve deprem dönüşümüyle meşgul olduk. Dönüşüm olacak ama nasıl bir dönüşüm gerekli? Kültürel varlıkları ve sosyolojik yapıyı koruyan bir dönüşüm olması için çalışıyoruz” dedi.
Kartal Belediyesi olarak Türkiye’de arkeolojik kazı yapan ilk ilçe belediyesi olduklarını ve bunun birçok belediyeye örnek olacağını vurgulayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Bu çalışmaları nasıl yaptığımız konusunda bazı belediyelerden bilgi almak için talep geliyor. Bu da bizleri mutlu ediyor” dedi. Kazı alanındaki çalışmaların çok önemli bir aşamaya geldiğini ve buranın sit alanı ilan edilmesini beklediklerini belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediyesi olarak Tekel arazisi konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek basından da konuya daha duyarlı yaklaşmalarını istedi.
Yapılan incelemelerde Tekel arazisi içinde kalan bölgede de tarihi kalıntıların yer altında olduğunun saptandığı belirtildi. Bu alandaki sit alanının genişletilmesi ve tarihi dokunun korunması için Anıtlar Kurulu kararının beklendiği ifade edilerek, "Anıtlar Kurulu’nun diğer alanlar için de sit alanı kararı alması durumunda tarih, bölgede daha geniş verilerle açığa çıkmış olacak" denildi.