Kardemir ‘Ray’da Irak’ı Hedefledi

Demir çelik üreticisi Kardemir, Irak’ın yeniden imarı çerçevesinde ülkeye yapılacak ray ihracatında öncelikli pay almayı hedefliyor. Kardemir Genel Müdürü Osman Kılavuz, komşu ülkelerde pazar payını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Osman Kılavuz, Ray ve Profil Haddehanesinin modernizasyonu tamamlandığında, yeniden yapılandırılmaya çalışılan Irak’a ilk rayı, fabrikalarından vermeyi amaçladıklarını söyledi. Kılavuz, yaptığı açıklamada, mevcut ray ve profil haddehanelerinin tek haddehane haline getirilerek modernize edilmesi için çıkılan ihaleyi, 38 milyon 975 bin Euro bedelle Alman SMS MEER firmasının kazandığını, 15 milyon Euro da yerli yatırımın söz konusu olacağını söyledi.

Son teknolojiye sahip olacak tesislerde yatırımlara 1-2 ay içerisinde başlanarak 18 ayda tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Kılavuz, şöyle konuştu:
“Bu projeyle KARDEMİR, uluslararası standardlarda 72 metre uzunluğa kadar ray ile büyük boy köşebent, profil, kaliteli büyük yuvarlak ve maden direği olmak üzere, yılda 400 bin ton üretim yapabilecek. Tesis, bu kapsamıda ülkemizde ve Ortadoğu’da ilk ve tek olacak. Ray ve Profil Haddehanesi modernizasyonu tamamlandığında, yeniden yapılandırılmaya çalışılan Irak’a ilk rayı, fabrikamızın vermesini amaçlıyoruz. Uluslararası fiyatlarla rekabet edebileceğiz. Yatırımımızın ithal kısmı 38 milyon 975 bin Euro, yerli kısmı da 15 Milyon Euro olmak üzere 53 milyon 975 bin Euro’ya mal olacak.”
Kılavuz, yerli yatırımın gerçekleştirilmesinde teknik açıdan hiç bir sıkıntılarının olmadığını, finansmanın sağlanması konusunda başladıkları kredi arayışının da önümüzdeki ay sonuçlanabileceğini tahmin ettiğini kaydetti.

KOMŞU ÜLKELERE SATIŞ ARTACAK
Fabrikalarının, herhangi global kriz döneminde ayakta kalabilmesi için, 1 milyon ton/yıl olan çelik üretim kapasitesini 1 milyon 500 binton/yıla çıkararak, katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğine işaret eden Kılavuz, şunları kaydetti: “Ray ve profil açısından Irak’ın yanı sıra İran’ı, Suriye’yi, Yunanistan ve Bulgaristan’ı da düşünürseniz, çok büyük bir potansiyel var. Ortadoğu’da 72 metre uzunluğa kadar ray üretebilen tek işletme olacağımızdan, Türkiye’ye komşu ülkelerdeki geniş pazarı değerlendireceğiz. Uluslararası standardlarda 33 kilogram/metreden 60 kilogram/metreye kadar üretim yapacağız.”

TCDD’nin ray ihtiyacını talebe göre karşıladıklarını, ancak aralarında uzun süreli anlaşma bulunmadığına dikkati çeken Kılavuz, “Fabrikamızın TCDD’ye ürettiği raylar uluslararası UIC-900-A standardlarına uygundur. Yeni 3 bin 500 ton sipariş aldık ve şu anda onları üretiyoruz. TCDD’nin 18 metre uzunluğu aşmayan ray taleplerini karşılayabilecek durumdayız. Bizim fiyatlarımızla uluslararası firmaların rekabet etmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.