Sanayiciye 'Açıkla' Çağrısı

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Tuzla Meclis üyesi Hatice Bayram, 2 yıl önce bölgedeki kirlililiğe yönelik yaptıkları uyarının dikkate alınmadığını söyledi. İstanbul Çevre Konseyi (İÇK) de Tuzla'da yaşanan zehirli varil felaketi nedeniyle sanayi kuruluşlarını, ''atıklarını ne yaptıklarını açıklamaya'' çağırdı.

Öte yandan Tuzla Cumhuriyet Savcılığı, Orhanlı beldesinde bulunan tehlikeli atık varillere ilişkin adı geçen Gebze'de kurulu UNIFAR Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 3 yetkilisi hakkında ''yetkisizlik kararı'' verdi.

Tuzla İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararına göre tahlil sonuçları çıkıncaya kadar ilçedeki su kuyuları kapatılacak. İlçe Tarım Müdürlüğü de bölgedeki hayvanları sağlık kontrolünden geçirecek, sütlerinin de sağlık yönünden inceleyecek.

'Önlem alınmadı'
İBB Meclisi'nin Tuzla'dan CHP'li üyesi Hatice Bayram, ilçedeki atıklar ve pis kokunun yarattığı kirliliklerle ilgili sorunları çok önceden gündeme getirdiklerini belirterek ancak bunlarla ilgilenilmediğini ve önlem alınmadığını dile getirdi. Bayram, konuyla ilgili şunları söyledi:

''CHP grubu olarak Eylül 2004'te Tuzla Belediye Meclisi'ne bir öngerge verdik. Önergede, UNIFAR'ın atıkları ve çevreye saçtığı pis koku nedeniyle yurttaşların hasta olduğunu anlatarak Sağlık ve Çevre bakanlıkları nezdinde girişimde bulunulmasını istedik. Ancak bu önergeye yanıt bile gelmedi. Ekim 2004'te İBB Meclisi'ne sunduğumuz önergenin yanıtı da Ocak 2005'te verildi. Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından verilen yanıtta da sadece 'Aydınlı'daki eski çöp döküm alanına, belediyenin döküm izni olmadığı halde endüstriyel nitelikli katı atıkların döküldüğü, bu atıkların İZAYDAŞ tarafından değerlendirilmesi için İstanbul Valiliği'ne 2004 yılında yazı yazıldığı' söyleniyor.''

'İZAYDAŞ yetersiz'
Bünyesinde yaklaşık 200 çevre örgütünü barındıran İÇK Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu, Türkiye'nin tek tehlikeli atık yakma merkezi olan İZAYDAŞ'ın kapasitesinin tüm atıkları bertaraf etmede yetersiz olduğunu anımsattı.

Sanayi kuruluşlarını atıklarını ne yaptıkları konusunda açıklama yapmaya çağıran Kafaoğlu, ''Bu konuda Türkiye çapında bir tarama yapılarak tehlikeli atıklarını doğaya bırakan firmalar belirlenmeli. Biz geçmişte çeşitli atıkları doğaya bırakan firmalarla ilgili bir kara liste hazırlamıştık. Diğer çevre kuruluşları da bu konudaki çalışmalarını açığa çıkarırlarsa yan yana bir duruş sergileyebiliriz'' dedi.

'Gömü alanı çok'
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, yasaların, çevreyi bitirenlerin ülke sınırları dahilinde ömür boyu iş yaşamını bitirmek üzere yeniden yapılandırılması gerektiğini bildirdi. Atalık, Türkiye'de tesadüfen ortaya çıkarılmayı bekleyen daha birçok tehlikeli atık gömü alanı olduğu konusunda uyarıda bulundu.

UNİFAR'dan açıklama
Tuzla'da bulunan zehirli atık varilleriyle ilgili olarak gözaltına alınan 4 şüphelinin atıkları UNIFAR Kimya Sanayi AŞ'den aldıklarını itiraf etmesi üzerine açıklama yapan şirket yetkilileri, olayla bir ilgileri olmadığını yineledi. UNIFAR'ın ortağı ve yönetim kurulu üyesi İskender Pısak, ''Firmamız, etik değerleri her zaman en üst noktada korumuş, teknoloji ve çevre yatırımları ile de liderdir'' dedi.

Tuzla Cumhuriyet Savcısı Bayram Albayrak, soruşturma kapsamında UNIFAR Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Gebze'de kurulu olması nedeniyle yetkisizlik kararı verdi. Savcılık, soruşturmada adı geçen 2 firma ortağı ile bir yöneticisi hakkında gerekli işlemlerin yapılması için dosyayı Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na yolladı.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 4 kişinin dosyası ise verilen ''görevsizlik kararı'' uyarınca, haklarında Çevre Kanunu'nun ilgili maddelerinin uygulanması amacıyla Tuzla Kaymakamlığı'na gönderildi.