Karaköy'de Fiyatlar İki Yılda Yüzde 60 Arttı



Bölgede, taşınmaza yakın konumlu olan Kemeraltı Caddesi üzerinde daha nitelikli ofis binaları ve işhanları yer alırken, Necatibey caddesi üzerinde çoğunlukla daha eski işhanları bulunmaktadır.

Ayrıca taşınmazın bulunduğu bölgeyi de içerisine alan ve Salı Pazarı Kuruvaziyer Limanı Projesi de bölgenin ticari potansiyeline katkı sağlamaktadır. Birçok tarihi yapı da bu bölgede konumlanmıştır. Tüm bu etkenler Karaköy’ün çekim gücünü ve bölgeye olan talebi arttırmaktadır.

Özellikle Novotel’İn inşa edildiği Kemankeş Caddesi ile restoranların yoğunlaştığı Mumhane Caddesi daha hızlı gelişmekte iken Kemeraltı Caddesi ile Necatibey Caddesi’nde de gelişim devam etmektedir.

Bölge özelikle son 3 yılda ciddi bir kimlik değişim sürecine girmiş olup, bölge cafe- restaurant, eğlence ve otel fonksiyonu ağırlıklı gelişmeye başlamıştır.

Projenin hayata geçirilmesinden sonra bölge turizm açısından oldukça hareketli bir hale gelmiş ve talep görmeye başlamıştır. Büyük firmalar ve iş adamları tarafından bölgeye yapılan otel yatırımları da bu görüşü doğrular niteliktedir. Kruvaziyer limanı işlevi de olacak olan projenin, şu anki durumdan daha fazla turist getirisi olacağı ve gelen turistlerin konaklama için, Beşiktaş-Eminönü-Taksim üçgeninin ortasında yer alan Karaköy-Tophane bölgesini tercih edecekleri öngörülmektedir. Bu durumda, bölgede mevcuttakinden daha fazla otel yatırımına ihtiyaç duyulacaktır. Karaköy bölgesinde başlayan butik otele dönüşüm hareketi, bölgenin çehresinin değişmeye başladığına da işarettir.

Bölgede iki yıl öncesine kadar fiyatlar binalar için 3.500-4.000 $/m² aralığında iken güncel fiyatar binalar için 5.000-6.000 $/m² civarındadır. Bölge geneli itibariyle fiyatlarda satılık ve kiralık gayrimenkullerde iki yıl öncesine kıyasla %50-60 aralığında fiyat artışı gerçekleştiğini söylemek mümkündür.

Karaköy için önemli bir proje olan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi içinde kuruvaziyer limanı, oteller, alıveriş alanları ve otoparkları ile geniş kapsamlı bir liman tesisi olarak tasarlanmıştır. Söz konusu projenin gündeme gelmesi ile bölge hareketlenmiş ve birçok yatırımcı tarafından telep görmeye başlamıştır.

Söz konusu projenin gerçekleşmesi ile birlikte bölgenin turizm odaklı yeni ticari işlevleri ile büyük kar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda bölgede oldukça fazla girişim yaşanmaktadır. Galataport projesinin gündeme gelmesi ile birlikte özellikle Karaköy olmak üzere projenin yakın çevresindeki binaların satışları birbiri ardına gerçekleşmektedir. Satın alınan binalar, çoğunlukla otel olarak projelendirilmektedir.

Karaköy ve çevresinde, arsa stoğunun yok denecek kadar az olması, yeni projeler açısından az sayıda olan arsalara olan talebi de yükseltmektedir. Ofis ve dükkan nitelikli birçok yapının yanısıra bölgenin turistik potansiyeli de göz önüne alındığında, bölgede ticari gayrimenkuller açısından otel arzının düşük olduğu, Salı Pazarı Kruvaziyer Limanı projesinin de etkisiyle, bölgede önümüzdeki dönemlerde uluslararası standartlarda, bilinirliği yüksek bir marka tarafından işletilen, konaklama tesislerinin artacağı düşünülmektedir.

Bölgede özellikle Kemeraltı Caddesi ile Kemankeş Caddesi arasında kalan alanda yer alan tarihi binaların butik ve suit otel konseptinde otellere dönüştürülmesi projeleri olduğu gözlemlenmektedir.

Bölgenin ulaşım olanaklarının çeşitliliği ve İstanbul’un önemli transfer merkezlerinden biri olan Kabataş’a olan yakınlığı nedeniyle turistler ve şehir merkezine iş amaçlı gelecek otel kullanıcıları için olumlu bir özellik olarak görülmektedir.

Yeni projeler geliştiriliyor

Özellikle Bankalar Caddesi’nde ve Necatibey Caddesi üzerinde otel inşaatları bulunmakla birlikte bölgede Hamdi Akın, CVK, Torunlar GYO, Seba İnşaat gibi onlarca yatırımcının otel projesi vardır.

Bölgede yer alan önemli otel yatırımlarından Kemankeş Caddesi üzerinde, Akfen GYO tarafından geliştirilen ve 2012 yılı Ağustos ayında inşaat ruhsatı alarak inşaat işlerine başlanılmış olan Novotel Karaköy projesi dikkat çeken projelerdendir. Söz konusu proje kapsamında 200 oda kapasiteli otel inşa edilmektedir. Bölgeye hareket katması beklenen Novotel’in 2016 yılında açılması beklenmektedir

Bölgede yer alan bir diğer otel projesi de Bankalar Caddesi üzerinde yer alan tarihi Sümerbank binası içerisinde, Yılmaz Ulusoy Holding tarafından hayata geçirilen 63 oda kapasiteli butik otel projesidir. Bölgede geliştirilen bir diğer projede Bankalar Caddesi üzerinde yer alan tarihi Bereket Han binası içerisinde hayata geçirilmesi planlanan 18 odalı butik otel projesidir.

Bankalar Caddesi üzerinde geliştirilen bir diğer otel projesi de Seba İnşaat tarafından satın alınarak butik otel yapılması planlanan Tütün Han ile Veli Alemdar Han’lardır. Söz konusu projeler kapsamında, Tütün Han bünyesinde 60 odalı butik otel, Veli Alemdar Han bünyesinde ise 150 yatak kapasiteli, 60 odalı otel projelerinin geliştirilmesi planlanmaktadır.

Bölgede geliştirilmesi planlanan diğer projeler ise; Torunlar Holding tarafından satın alınan Türkbank binası bünyesinde geliştirilmesi planlanan butik otel projesi, Hakan Madencilik tarafından yap işlet devret modeli ile kullanım hakkı alınan Vakıflar Bölge Müdürlüğü binası kapsamında geliştirilmesi planlanan 5 yıldızlı otel projeleridir.

Bölgede son dönemde Kemankeş Caddesi üzerinde ve İETT Binası  civarında binalar için gerçekleşen satış fiyatlarının 5.000-6.000 $ aralığında olduğu öğrenilmiştir. Son dönemde Necatibey Caddesi’nin paralelinde 5 katlı bina için 35 $/m²/ay; Arapoğlan Sokak’ta ise 30 $/m²/ay civarında kiralamalar gerçekleşmiştir.

Ofis katlarında kiralamalar genellikle 15-18 $/m²/ay aralığında değişmekte iken, dükkanlardaki kiralamalar ise 30-50 $/m²/ay aralığındadır. Satışlar ise ofis katlarında 4.000-5.000 $/m², dükkanlarda ise 12.000-15.000 $/m² aralığında gerçekleşmektedir.

Reklam Goruntulenme Bolumu