Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Antik Teion Kenti’nde, ağustos ayında kazılara ve arkeolojik su dalışlarına başlanacak. Kazılarda, M.Ö. 7. yüzyılda kurulan antik kentin mimari yapısının ortaya çıkarılması hedefleniyor. 30 kişilik bir bilimsel ekiple kazı çalışmalarına başlayacaklarını belirten kazı başkanı Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, Roma dönemine ait toprak üstü kalıntılardan, liman surları, su kemeri, tiyatro, savunma kulesi ile antik liman ve mendireğin planlarının çıkarıldığını söyledi.
Bozulmamış tek yer
Antik kenti, Ege Bölgesi’ndeki Milet kentinden gelenlerin kurduğunu anlatan Atasoy şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de Karadeniz sahillerinde ilk defa yapılan kazılar, bölgenin önemli ticaret kenti olduğunu gösteriyor. Burada hiç bilmediğimiz sahil surlarını ortaya çıkardık. Ayrıca, 2 bin kişilik Roma tiyatrosunda heykellere ait mermer ve bronz parçalar bulduk. Karadeniz sahillerimizde ilk defa bir antik kent kazılarak, kalıntılar ortaya çıkarılacaktır. Karadeniz’de, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu ve Trabzon’da da eski yerleşim alanlarının izleri kayboldu. Ancak Filyos’daki antik kent bu açıdan bozulmamış tek yer konumundadır.”
Arkeologlar dalış yapacak
Bölgede kamulaştırma çalışmalarının başladığını söyleyen Atasoy “Arazilerin çoğu kişilerin mülkiyetinde. Bundan dolayı da vatandaşlar izin verdiği ölçüde kazıları yapabileceğiz. Kentteki antik tiyatroyu tamamen ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. 2 su arkeoloğu dalışlarda bulunacak. Ortaya çok hoş bir kent çıkacak. Eserleri anında turizme kazandıracağız. Hemen broşür çıkartmayı amaçlıyoruz. Bilgi panoları da yapıp, kentin haritalarını çizeceğiz” dedi.