Karadeniz'in 'Efes'inde 25 Mezar Bulundu, Kilise Açıldı



DHA'nın haberine göre, 'Karadeniz'in Efes'i' olarak adlandırılan antik kentteki kazıda Bizans dönemine ait 25 mezar ortaya çıkarılırken, aynı döneme ait kilisenin tamamı açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi'nin desteğinde 2006'da başlayan ve 60 hektarlık alanı kapsayan kazı çalışmalarının 2 hektarlık bölümü tamamlandı. Şu ana kadar yapılan kazılarda renkli çanak-çömlek, yazılı eserler, çeşitli dönemlere ait hamam, kilise, tapınak, liman, kale ve sahil surları, su kemeri, mendirek kalıntıları, antik tiyatro, mezar, madeni para ve eserler, sikke, kandiller, cam eserler ve seramikler bulundu. M.S. 13'üncü yüzyıla kadar yerleşimin devam ettiği tahmin edilen Tieion Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmalarında, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında, üniversite öğrencisi, işçi ve uzmandan oluşan 25 kişi çalıştı. Kale bölümünde yapılan kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait 25 mezar ortaya çıkarken, daha önceden gün yüzüne çıkan aynı döneme ait kilesinin tamamı açılarak restorasyon projesine başlandı.

'Çalışmalar seneye devam edecek'

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, 10 yıl önce başlatılan ve dönemler halinde devam eden kazı çalışmalarda önemli bulgulara rastlandığını belirterek, şöyle dedi:

"Bu sezonki planlanan kazı çalışmalarımız geçen hafta içinde tamamlandı. 40 gün süren kazı çalışmasında 25 mezar ortaya çıktı. Bunlar üzerinde araştırma yapmak üzere mezardan çıkan iskeletler laboratuvara gönderildi. Bizans dönemine ait kilisenin tamamı ise açıldı ve restorasyan projesi başlatıldı. Çalışmalara seneye devam edeceğiz."