Karadeniz'de 303 Şirkete Maden Arama Ruhsatı Verildi



AKP hükümeti Artvin’deki Cerattepe olayı soğumadan Karadeniz’de yeni maden sahaları açmak için harekete geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Doğu Karadeniz’deki 6 şehirde 1.012 yerde maden aranacağını açıkladı.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Albayrak, 7 Ocak 2016 tarihi itibarıyla Artvin, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon’da 303 şirkete 1012 maden arama ruhsatı, muhtelif kurum ve kuruluşlar adına da 175 hammadde üretim tesisi olmak üzere toplam 1187 adet ruhsat verildiğini açıkladı. Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Albayrak ayrıca, 13 adet jeotermal ruhsatı verildiğini de belirtti.

Bakan Albayrak’ın verdiği yanıtı değerlendiren CHP’li Pekşen Karadeniz’de durumun içler acısı olduğunu söyledi. Pekşen, “Artvin ile ilgili mahkeme kararı var ama şimdi de yönetmelik değişikliği yapılarak yargı kararının arkasından dolaşıyorlar, yeniden ruhsat veriliyor’’ dedi. Bunun kanuna karşı hile yapmak anlamına geldiğini ifade eden Pekşen, “Maden ruhsatlarının verildiği bölgede 800 köy var. Köy başına 1.5 maden düşüyor. Bakan Albayrak ısrarla bu şirketlerin isimlerini, kimlere ait olduğunu açıklamıyor. Millete küfreden Cengiz İnşaat’ın acaba kaç ruhsatı var? Bunun takipçisi olacağız’’ şeklinde konuştu.

Tarihi eserlerin yanında taş ocağı var

Öte yandan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, arkeolojik alanların çevresinde kaç tane taş ocağı ruhsatı verildiğini sordu. Bu önergeye yanıt veren Bakan Albayrak, Niğde’de 136 işletme ruhsatı, 109 taş ocağı ruhsatı bulunduğunu belirtti. Albayrak, taş ocaklarından 56’sının faal olduğunu da açıkladı. Haluk Pekşen, maden aramalarının zararlarıyla ilgili Ordu Fatsa’dan çarpıcı bir örnek verdi. Pekşen, ‘’Fatsa’da yaşanan bir dram daha var. Merkeze 7 kilometre uzaklıkta, fındık bahçelerinin ortasında siyanürle altın aranıyor. Siyanür havayı, suyu, toprağı zehirliyor’’ dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu