Karadeniz Ülkeleri 'Ortak Bir Karadeniz Mimarlık Politikası' için Çalışacak



Karadeniz bölgesi mimarları, Romanya’nın Tulcea kentinde düzenlenen çalışma toplantısında buluştular. Karadeniz Bölgesi Mimarlar Forumu’nun (FABSR) dönem başkanlığını yürüten Romanya Mimarlar Odası'nın evsahipliğini yürüttüğü toplantıda, 'Karadeniz Kıyıları – Karadeniz Kıyılarında Kültürel Peyzajın Sürdürülebilir Gelişimi' başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. 16 Ekim Cumartesi günü yapılan toplantıya Türkiye Mimarlar Odası, Karadeniz şubelerini de içeren bir delegasyonla katıldı.

Çalışma toplantısında kabul edilen 'Tulcea Bildirgesi' ile Karadeniz Bölgesi’nin sürdürülebilir gelişiminde mimarların rolünün önemi bir kez daha vurgulandı. Bildirgeyle FABSR üyeleri, Karadeniz Bölgesi’nin bölgesel politikası için mimari hedefler ve önceliklerin belirlenmesi amacıyla bir 'Karadeniz Mimarlık Politikası' oluşturmak konusunda birlikte çalışmayı taahhüt ettiler.

Toplantıda, hem bölgede hem de dünyada iklim değişikliği, yoksulluk, ayrımcılık ve siyasi çatışmalar gibi pek çok sorunun bulunduğu bir dönemde olunduğu hatırlatılarak; bu dönemin karakteristik özelliğinin, küreselleşmenin 'tek tip insan ve doğal kaynaklardan yoksun, kimliksiz yaşam çevreleri' yaratma eğilimi olduğu vurgulanıyor. Böyle bir ortamda, FABSR toplantısı katılımcılarının 'tüm kültürlerin eş saygınlıkta görüldüğü ve barışın egemen olduğu bir bölge ve dünya dileyerek, 'barış ve adalet' çağrısı dile getiriliyor.

Dönem başkanlığı 2011'de Romanya'dan Bulgaristan'a geçecek

Toplantıda, Romanya Mimarlar Odası’nın Ekim 2011’e kadar dönem başkanlığını yürütmesi, bunun ardından Bulgaristan Mimarlar Birliği’nin görevi devralmasına karar verildi. Türkiye Mimarlar Odası, daimi sekreterya görevini bir süre daha sürdürecek.  Bir sonraki toplantı ise Türkiye Mimarlar Odası’nın 2011 bahar aylarında düzenlemeyi planladığı Balkan Konferansı programına paralel olarak düzenlenecek.

Kültürel ve mesleki işbirliği protokolü

Tulcea’daki FABSR etkinliği sırasında Türkiye Mimarlar Odası ile Romanya Mimarlar Odası arasında da karşılıklı kültürel ve mesleki işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle, her iki ülkenin mimarlık meslek ortamları hakkında bilgi ve deneyim paylaşımı yapılması, ortak çalışma ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

'Tulcea Bildirgesi'nin tamamını okumak için tıklayınız