Karaburun’da RES’lerden Sonra GES'ler için ÇED Süreci Başlatıldı

(Fotoğraf: AA)

İzmir Karaburun Yarımadasında yaşayan yurttaşlar enerji projelerinden yana dertli. Yıllardır adeta bir talana dönüşen yarımadadaki Rüzgar Enerji Santrali (RES) projeleri yetmezmiş gibi şimdi de Güneş Enerji Santrali (GES) projeleri yurttaşların tarım ve hayvancılık yaptıkları alanlarda kurulmak isteniyor.

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre; Eğlenhoca köyünde birkaç yıldır GES kurmak isteyen şirketlerin ardı ardına proje için yaptıkları girişimler köylülerin mücadelesi sonrası gerçekleştirilememişti. Köyün Yukarıovacık mevkiinde başlatılan iki yeni GES projesi köylüleri bir kez daha endişelendirdi.

Aynı bölgede bunlardan başka iki farklı GES projesinin daha planlandığını belirterek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na itiraz dilekçesi veren köylüler, köylerinin GES tarlasına çevrilmek istenildiğini, geçimlik alanlarına yapılacak olan GES projelerine izin verilmemesini istediler.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İki firma GES projesine başladı
Hali hazırda Karaburun Eğlenhoca Mahallesi’nde ÇED süreci başlatılan iki GES projesinden bir tanesi Volt Elektirik San. Tic. A.Ş adlı firma tarafından başlatıldı. Volt Elektrik Güneş Enerji Santrali Projesi  40.150 metrekare olan parsel alanının şimdilik 3,5 hektarlık kısmında kuracağı 8355 panel -24 inverter ile yıllık 6.093,203 kWh/yıl elektrik üretmeyi planlıyor.

Köyde GES için ÇED süreci başlatılan diğer proje de Fıratteks Tekstil San. Tic. A.Ş adlı firmanın projesi. Bu firma da  2,41 Ha alanda kuracağı  4.320 Panel - 18 İnverter ile 2,376 MWm/1,98 MW elektirik üretecek. Parsel alanı 33.180 m2 olan projede 24.130,91 metrekarelik kısmında GES kurulması planlanıyor.

Her iki proje de 12.05.2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği”ne göre lisans almadan elektirik üretimi yapacak.

Projeler, Özel Çevre Koruma Bölgesinde
Her iki proje de Karaburun Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alırken, proje alanları İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kayıtlarında “kuru marjinal tarım arazisi” olarak geçiyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.