Karabiga'da Termik Öfke!



Çanakkale’nin Karabiga beldesinde Kaleler mevkiinde, Cengiz Enerji San. ve Tic. A.Ş. tarafından tesis edilmesi planlanan ‘Alcen Enerji Santralı, İskelesi ve Kül Depolama Sahası’ projesi Karabiga halkını sokağa döktü. Termik santrala karşı halk eylem yaptı. Termik santralı istemediklerini söyleyen Karabigalılar ellerinde ‘Termik santral ölüm getirir’, ‘Yaşam alanlarımızı savunuyoruz’ pankartlarıyla belde meydanından santralın yapılacağı şantiyeye kadar sloganlarla yürüdü.

Radikal'in haberine göre, Karabiga Belediye Meclisi’nin olaylı toplantılar sonucunda 1/5000’lik ile 1/1000’lik nâzım imar planlarında termik santralı kabul etmesiyle bölgede hafriyat çalışmaları başlamış ve bu durum tepki yaratmıştı. Santralın kül depolama alanlarının köyün yakınına yapılacağının duyulması üzerine de Karabiga Çevre Platformu kurdu. Platform önceki gün Radikal’in haberiyle birlikte köyde eylem yaptı. Olaysız geçen eylemde yaklaşık 500 köylü kadın-erkek ellerinde pankartlarla sloganlar atarak termik santralın yapılacağı inşaat şantiyesine yürüdü. Jandarma ve kaymakamlık yürüyüşün olmaması için köylüleri uyarsa da platform direndi ve bunun yasal hakları olduğunu öne sürerek eylemi gerçekleştirdi.

Platform adına Aslı Badem şöyle konuştu: “Havasıyla, Deniziyle, Priapos Antik Kenti’yle turizm cenneti olma yolunda hızla ilerleyen beldemiz, Alarko-Cenal şirketlerinin ortaklığıyla kurmayı planladığı termik santral tehdidi altındadır. Bugün burada tek yürek olduğumuzu, haklı yaşam mücadelemizi sonuna kadar arayacağımızı belirtmek için toplandık. Yola çıktığımız birçok arkadaşımız, belediye başkanımız ve bazı meclis üyelerimiz anlayamadığımız birçok sebepten dolayı başlatmış oldukları bu mücadelenin dışında kalmışlardır. Hatta beldemize zehir saçacak olan şirketin yanında yer alarak; yaşam alanlarımızı onların kullanımına altın tepside sunmaktadırlar.”

‘İthal kömürle mi bağımlılık azalacak?’

2000 yıllık tarihe sahip Priapos Antik Kenti’nin 1. derecede sit alanı olduğunu, koruma bandı olarak belirlenen alanın da 2. derecede (doğal sit) kaldığını belirten Aslı Badem “Tam kale kalıntılarının dibinden çekilen tel örgü; kale kalıntılarını olumsuz etkilemiştir. Binlerce yıldır ayakta kalmaya çalışan antik kentimiz ya inşaat aşamasında ya da termik santralın çevreye verdiği olumsuz etkiler yüzünden yok olmaya mahkûm edilecektir. Avrupa standartlarından bahsediliyor, Avrupa’nın söküp attığı termik santralları ülkemize yenilik diye getiriyorsunuz. Dışa enerji bağımlılığımız bitecek diye övülen santralın; yakıtı olan kömür Rusya ’dan ithal edilecek. Bu ne akıl almaz bir çelişkidir. Karabiga’da yaşanan bu hukuka aykırı süreç; biz halkı huzursuz etmektedir. Hukuk devletine inanıyoruz, kamuoyu yaratarak hukuksal hakkımızı sonuna kadar arayacağız” dedi.