Karabağlar için İki Hayalim Oldu



29 Mart’da yerel seçimlerin birinci yılı doldu. Yeni seçilen metropol belediye başkanları ne umdu ne buldu? Bir yılda neler yaptılar, kalan sürede neler yapacaklar? Yeni seçilen metropol belediye başkanları ile DHA Muhabiri Can Özlü konuştu.

İzmir’in iki yeni belediyesinden biri olan Karabağlar’ın ilk Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, başkanlık koltuğunda geçirdiği bir yılın zorluklarla dolu olduğunu söyledi. Sıfırdan bir belediye kurmanın zorluklarını yaşadıklarını ifade eden Başkan Kürüm, bölgenin kalkındırılması için gerekli olan çalışmaları 5 yılda tamamlayacaklarının müjdesini verdi. Kürüm, Konak’tan ayrıldıktan sonra İzmir’in en büyük ilçesi konumuna gelen Karabağlar’a vizyon kazandıracak projeler tasarladıklarının altını çizdi. Yeni belediye olmanın en büyük avantajını “borcumuz yok” diyerek özetleyen Başkan Kürüm, diğer tüm konularda sıkıntı yaşadıklarını itiraf etti.

Mobilyamız örnek

Kürüm, Karabağlar’ı, sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin mobilya merkezi haline getirmek için çalıştıklarını belirterek, şunları anlatıyor:  “Bölgemizde mobilya sektörü ağırlıklı olarak faaliyet gösteriyor. Hem vatandaşlar hem de esnaf, mobilyayı marka yapma düşüncemize destek veriyor. Bu konuda somut adımlar da attık bir yıl içinde. Marangozlar ve Mobilyacılar Odamız ile birlikte hareket ederek Çıraklık Eğitim Merkezi’nin temelini attık. Sonraki dönemde Mobilya Tasarım Meslek Yüksek Okulu için de düğmeye basacağız. Kuracağımız Mobilya Üretim Atölyeleri’nde kendi üretimlerimizi yapacağız. Tasarımlarımızı sergilemek için de 365 günün 24 saati açık olacak şekilde sergi ve fuar alanları oluşturacağız. Karabağlar’ın mobilyası İzmir’e, Türkiye’ye ve yurt dışına örnek olacak. İlçede 20 bin kişi için de istihdam kaynağı yaratılacak. Büyük pazarlarda bizim de adımız yer alacak. 5 yılda bu hayalimi gerçekleştirirsem gözüm açık gitmez. En azından ben başlatayım, benden sonrakiler tamamlasın.”

Kürüm, mobilya konusunda ne kadar ciddi olduklarını göstermek için yurt dışı gezilerine ağırlık verdiklerini Çin, Hamburg ve Fas’ta sektörel temaslarda bulunduklarının altını çizdi.

Üç bini ruhsatlı

Karabağlar’ın, gerek fiziki alt yapı gerekse sosyal dokusu ile önceki dönemlerde ihmal edildiğine vurgu yapan Başkan Sıtkı Kürüm, görev süresinde gerçeğe dönüştürmek istediği ikinci büyük hayalini ise planlı ve yerinde bir kentsel dönüşümü tamamlamak olarak açıkladı. Kürüm, Karabağlar’ı, küçük bir Türkiye mozaiği olarak tanımlayarak sözlerini  şöyle sürdürdü:

“Karabağlar’da, yurdun her kesiminden vatandaş var. Meclis üyelerimizi, bu bölgeleri temsil eden kişiler arasından seçtik. Muhtarlarla diyaloğumuz çok iyi. Bölgeyi ve bölge halkını önceden tanımamın faydalarını görüyorum. Cennetçeşme, Limontepe başta olmak üzere belirli bölgelerde imar sorunumuz hala devam ediyor. Yaptığımız denetimler sonucu 16 bin işyerinin sadece 3 bin tanesinin ruhsatlı olduğunu, 7 bin tanesinin ruhsatsız geriye kalanının da boş olduğunu tespit ettik. Hane olarak düşünürsek de yüzde 80’e ulaşan ruhsatsız yapı ile karşı karşıyayız. İmar planlarını, fiziki koşullara uygun olarak yeniden düzenliyoruz. Kimseyi mağdur etmeden yerinde kentsel dönüşümü 5 yıl içinde hayata geçireceğiz.”

Biraz sabır gerek

Başkan Sıtkı Kürüm, yeni belediye olmanın tüm olumsuz şartlarını da bu bir yıl içinde yaşadıklarını söyledi. Kürüm, Uğur Mumcu Parkı içinde yapmayı planladıkları yeni hizmet binası ile tüm birimleri tek noktada toplayacaklarının müjdesini verdi. Kürüm şöyle konuştu:

“Göreve geldiğimizde iki şubede hizmet veriyorduk. Park içindeki bankları müdürlük birimleri olarak kullandığımız oldu. Bir düğün salonumuz yok. Projeler çok önemli ama hepsi bir anda olmuyor. Uzundere Rekreasyon Alanı, düğün salonu, göletler, restoranlar, piknik alanları. ile bölgeye canlılık getirecek. Altyapı çalışmaları bitme noktasına geldi. Proje tamamlanınca, bölgede imar izni alan on bin konut için de girişimler başlayacak. Arsalar değer kazanacak. İlçenin iki yakası birbirine yakınlaşacak. Bölge halkımız biraz daha sabırlı olsun.”

Kürüm, Kavacık Köyü ile ilgili olarak da, “Şirince modeli” bir yapılaşma düşündüklerini, köy evlerini pansiyon haline getirerek yöresel turizmi canlandırmak istediklerini belirtti.



Gaziemir’de az zamanda çok iş

29 Mart’taki seçimlerin ardından koltuğa oturan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, geride kalan bir yıl boyunca sıkıntılar yaşadıklarını, buna rağmen kent vizyonuna katkı yapacak birçok proje için somut adımlar attıklarını söyledi. Başkan seçilmeden önce, vaat ettiği projelere dayanarak kendisine hedefler koyduğunu belirten Başkan Şenol, bir yıl gibi kısa bir sürede birçok proje için somut adım atmanın mutluuluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Üç ana hedef

Şenol “Seçim öncesi üç ana hedefim vardı. Birincisi, eksikliğini hissettiğimiz hastanemizi kurmaktı. Bunun için gerekli proje çalışmalarını son aşamaya getirdik. İkincisi, kent vizyonuna uygun bir Havacılık Yüksek Okulu’nu ilçeye kazandırmaktı. Bu proje için de projemizi tamamladık ve inşaatına başladık. En ksıa sürede tamamlayacağız ve önümüzdeki yıl öğrenci alımlarına başlayacağız” dedi.

1 yılda 3 proje 

Üçüncü temel hedef olarak, yardıma muhtaç ailelere destek olmak amacıyla bir gıda bankası oluşturmak istediklerini ifade eden Başkan Halil İbrahim Şenol, “Gıda bankamızı da oluşturduk. Her gün ihtiyaç sahibi ailelere yardım edebilecek kapasiteye ulaştık. Bir yıl gibi kısa bir sürede, onca sıkıntıya rağmen kafamızdaki projeleri tek tek hayata geçirdik. Bu bizim için başarı sayılır. Bunları yaparken, diğer zorunlu hizmetlerimizi de aksatmadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak kentin çehresini yenilemeye çalışıyoruz. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun büyük desteğini arkamda hissediyorum. Bir yılda tüm sokaklarımızı şantiye gibi çalışır hale getirdik” dedi.

Bu benim işim

Bir yıl boyunca karşılarına çıkan en büyük sorunun “parasızlık” olduğunu belirten Şenol “20 Milyon TL’ye yakın bir borcumuz var. Hala duruyor ama üzerine ek borç yapmamaya özen gösteriyoruz. Göreve geldiğimizde ilk işimiz, personelimizin bu konudaki mağduriyetini gidermek oldu. Çalışanlarımızda, yüzde 95 bir memnuniyet sağladık. İlçedeki işsizlik oranından kaynaklanan sıkıntılar için de çözüm arayışındayız. CV bankamızı oluşturduk ve her fırsata işsiz vatandaşlarımıza iş kapısı aralamak için çalışıyoruz. “Keşke daha çok paramız olsaydı” dediğim zamanlar oldu. Ozaman daha çok projeyi hayata geçirme imkanım olurdu. Ben belediyecilik işini biliyorum, bu konuda mütevazı  değilim. Hayata geçirmek istediğimiz projeler Gaziemir’e yeni bir gelecek kazandıracak nitelikte” diye konuştu..

Tarihi doku

Gaziemir’in kentsel dokusunun her geçen gün geliştiğine vurgu yapan Başkan Şenol, İzmir’de hızlı büyüyen ve nitelikli göç alan bir ilçe yarattıklarını belirtti. Şenol, Gaziemir’in 10 yıl içinde gelişimini tamamlayacağını ifade ederek, “Gaziemir’i, İzmir’in bir giriş kapısı olmaktan çıkartıp, cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. İlçenin tarihini ve turistik özeliklerini harekete geçireceğiz. Geçmişimizde adı olan ünlü isimlerin rölyeflerini hazırlayarak, alanlarımızda sergileyeceğiz. Sosyal donatı alanlarımızı artırarak, farklı ilçelerden aileleri buraya çekeceğiz. Gaziemir’in bir bardak suyunu içen, buradan gitmek istemeyecek” dedi. Şenol, geriye kalan dört yıl için de en büyük hayalinin yeni ve modern bir belediye binası yaratmak olduğunu söyledi ve akıllı bina için Yüksek Teknoloji Enstitüsü’yle çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Röportaj dizisi yarın (1 Nisan 2010), Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ile devam edecek.