Kapadokya'daki Otellere Çifte Dava



Kapadokya bölgesinde Nevşehir'e bağlı Uçhisar Beldesi'nde doğal yapıya zarar verdiği için halkın tepkisiyle inşaatı durdurulan Arinna Lodge Otel ve yanındaki CCR Hotels'e çifte dava açıldı.

Peribacalarıyla ünlü ve UNESCO'nun korunması gereken dünya miras listesinde hem 'doğal' hem de 'kültürel' özelliği ile yer alan Kapadokya son yıllarda plansız yapılaşma ile boğuşuyor. Bölgede geleneksel mimariyi, kentin silüetini bozan, sayıları hızla artan ve bölgeyi insansızlaştıran otellerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Bunlardan ikisi de bianet'in gündeme taşıdığı doğal yapıya zarar verdiği için halkın tepkisiyle inşaatı durdurulan Arinna Lodge Otel ve yanındaki CCR Hotels.

"İri yapılaşma"

Nilay Vardar'ın haberine göre Mimarlar Odası Ankara Şubesi, CCR Hotels'in yapımına onay veren Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararına dava açtı.

Gerekçe şöyle: Otelin çevre yapıları ile uyumsuz alışılmış ölçüleri aşan iri yapılanmasıyla doğal çevreye zarar vermesi, bölgenin geleneksel mimari yapısına uygun olmayan betonarme yapı sistemiyle doğal yapıya zarara vermesi.

"Tescilli yapıların görünümünü bozuyor"

Oda, Arinna Otel'in ise Uçhisar Belediyesi'nce verilen ruhsatına iptal davası açtı.

Gerekçe şöyle: Doğal sit alanına bitişik kentsel sit alanında varolan tescilli yapıların görünümünü önleyerek bunlara zarar vermesi.

"Tamirata izin vermeyen kurul tahribata nasıl veriyor?"

Çevre Hukuk Derneği de Arinna Lodge Hotel projesine izin veren Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri hakkında dava açtı

Dava dilekçesinde otelin yapıldığı alanda daha önce tek odalı iki katlı taş bir yapı ve taş bir kemer olduğu hatırlatılarak bu alanın üstüne, yüzlerce metrekare kapalı alan ve bir o kadar da kaya oyularak oluşturulacak mekânlar tasarlandığı belirtildi.

"Kültürel varlık olan bölgeler geri dönülemez şekilde tahrip edilerek yok edilmiştir. Zira yapılan uygulamalar sadece yapı inşa etmekle sınırlı kalmamakta, doğal dokuyu bozacak derecede korunması gereken kaya oluşumlarının oyulmasını ve yeni bölümler elde edilerek ticari amaçla kullanımını getirmektedir."

Dilekçede, normalde bölgede yaşayan bir vatandaşın en basit tamirat işleminde dahi ceza davası ile karşı karşıya kaldığı hatırlatılarak tamiratın veya sıradan inşaatın ötesine geçerek, korunma altındaki alanda bu denli tahribata nasıl izin verildiği soruluyor.