Kapadokya'da Seramikler artık Dumansız Fırında Pişirilecek
Foto: Murat Asil
Avanos'a Japon ustaların yaptığı ve
Japonya'da daha yaygın kullanımı olan dumansız Anagama fırının
tanıtımı yapıldı. Çalıştay şeklinde organize edilen tanıtıma, üniversitelerin
güzel sanatlar fakültelerinden çok sayıda akademisyen katıldı. Avanos'taki
fırının sahibi seramik sanatçısı Tülin Özyurt, Marmara
Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olduğunu ve yüksek lisans tezi
konusunun dumansız seramik fırınıyla, Japonların geleneksel kül sırlı
seramikleri olduğunu ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra Avanos'a yerleşerek
dumansız seramik fırınını, fırının tasarımcısı Masakazu
Kusakabe ile inşa ettiklerini söyledi. Fırının en önemli özelliğinin
dumansız oluşu nedeniyle çevreye çok az zarar verdiğini belirten Özyurt, ''Isıyı
içinde çok iyi kamufle edip yaydığı ve odunu içinde tam yakabildiği için
diğerlerinden farklı. Daha az enerjiyle daha fazla ısı elde edebiliyor'' dedi.
Türkiye'de bir ilk
Avanos'taki diğer fırınların en fazla 900
dereceye kadar çıktığını, Anagama fırınında ise ısının bin 300 dereceye kadar
çıkabildiğini kaydeden Özyurt, Avanos'ta yüksek dereceye dayanıklı çamurları
pişirmenin daha kolay olduğunu ve hiç sır kullanmadan kendiliğinden sırlı
ürünler üretmek için bu fırını kurduklarını ifade etti. Anagama fırınında
seramiklerin yüksek ısıya bağlı olarak külde kendiliğinden sırlandığını anlatan
Özyurt, bu tarz bir fırının Türkiye'de ilk olduğunu dünyada da sınırlı sayıda
bulunduğunu, dumansız fırına 4 gün boyunca yükleme yapılabildiğini söyledi.
Avanos'taki
fırını inşa eden seramik ustası Japon Masakazu Kusakabe de, bu
yıl Anagama fırınını büyük bir sempozyum düzenleyerek tanıtmak ve çalışmalarını
insanlarla paylaşmak istediklerini belirterek, ''Japonya'da seramik geleneği
binlerce yıl öncesine dayanıyor ve insanlar seramiği günlük hayatlarında yaygın
olarak kullanıyorlar. Günümüzde odunla pişirim biraz daha az, dolayısıyla gaz ve
elektrikli fırınlarda pişirim yapılıyor. Kapadokya'nın ayrı bir özelliği odunla
seramik pişiriminin devam ediyor olmasından dolayı bu fırını burada kurduk. Daha
çok yaygınlaşmasını istiyorum'' dedi.
Öte
yandan, fırın tanıtımı için düzenlenen çalıştay sonunda elde edilen gelirin
Japonya'da depremden ve tsunamiden etkilenen insanlara gönderileceği
bildirildi.