Libya'da yaşanan olaylar üzerine mağdur olan yatırımcı işadamlarına yönelik hükümetin sağlayacağı desteklere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak, kanunlar çerçevesinde Libya'da iş yapan mükelleflere her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi. Şimşek, Libya'da meydana gelen olayları Vergi Usul Kanunu'nun 13. maddesinde sayılan hallerden, yani mucbir sebepten kabul ettiklerini belirterek, ''Bu da mükelleflerimize, mükellefiyetleriyle ilgili özellikle, yani beyanname verme, vergi ödeme gibi hususlarda kolaylıklar sağlıyor. Özetle mükellefiyetleriyle ilgili süreler durmakta. Bu süre zarfında bu mükellefler beyanname vermeyecek, mükellefiyetleriyle ilgili bildirimlerde bulunmayacak, bu nedenle herhangi bir cezai işlem yapılmayacak. Verilen sürenin sonuna kadar mükellefiyetle ilgili herhangi bir, yani tahakkuk eden vergiler de ödenmeyecek, sürenin bitiminden sonra biz bu mükellefiyetlerini yerine getirmek için bir 15 gün daha vereceğiz'' şeklinde konuştu.
Bu çerçevede bugün itibariyle 45 numaralı Vergi Usul Kanunu'nun sirkülerini yayınladıklarını belirten Şimşek, ''Bu sirkülerde mükelleflerimize 'eğer Libya'da iş yapıyorsanız ve işiniz bu son gelişmelerden dolayı etkilendiyse vergi dairelerine başvurun' diyoruz. Ellerindeki belgelerle vergi dairelerine başvurabilecekler ve orada iş yaptıklarını ispat edecekler. Biz de bu başvuru çerçevesinde mükellefin durumunu inceleyeceğiz, ona göre de bu mucbir sebep çerçevesinde kendilerine bir takım imkanlar sağlayacağız'' dedi.
Mucbir sebep durumunun genellikle ülke içerisinde uygulandığını hatırlatan Şimşek, Libya başka bir ülke olduğu için bunu başvuru esaslı yapacaklarını, mükelleflerin vergi dairelerine başvurmasının, ilgili belgeleri sunmasının yeterli olacağını bildirdi.
Uzun vadede olumlu etki
Mehmet Şimşek, ''Eğer bir şirket ağırlıklı olarak Türkiye'de iş yapıyor, ama yine Libya'da bir miktar etkilendiyse veya kısmen yani bağlı kuruluşlar yoluyla etkilendiyse tüm bu hususları dikkate alacağız. 45 numaralı sirkülerle biz esnek bir çerçeve çiziyoruz. Başvurular, etkilenme oranı vesaire gibi hususları dikkate alacağız ve bu çerçevede mükelleflerimize yardımcı olacağız'' dedi.
Olayların sıcak olduğunu ve devam eden bir durumun bulunduğunu ifade eden Şimşek, bölgedeki gelişmelerin Türkiye ekonomisini dolaylı ve doğrudan da etkilediğini söyledi. Şimşek, ''Petrol fiyatları, Türkiye'nin hem cari açığını artırıyor hem enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselmesine sebep olabilir hem de Türkiye'nin büyüme oranını muhtemelen aşağı çekme potansiyeline sahiptir. Burada önemli olan şokun ne kadar süreceği. Ümit ediyoruz ki bu petrol fiyatlarındaki yükseliş, dünya ekonomisi yani temel faktörlerden dolayı değil, siyasi risklerden dolayıdır ve dolayısıyla geçici bir şok olur, Türkiye ekonomisine etkisi sınırlı olur'' diye konuştu.
Maliye Bakanı Şimşek, ''Uzun vadede tabii ki gerek Kuzey Afrika'da gerek Ortadoğu'da olsun, bu ülkelerin daha demokratik ve istikrarlı olması Türkiye'nin yararınadır. Uzun vadede bütün bu gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinin olumlu olacağı kanısındayız. Ama kısa vadede bu şok, dışsal bir şok... Türkiye bu şoka dayanıklı bir yapıdadır. Biz de mükelleflerimize kanunlar çerçevesinde mümkün olan bütün kolaylıkları sağlayacağız'' diye konuştu.