Orta Vadeli Programa (OVP) göre, kamu yatırımları, özel sektörün gerçekleştiremeyeceği ekonomik ve sosyal altyapı alanlarına yoğunlaştırılacak.
OVP'den yapılan derlemelere göre, 2015-2017 yıllarını kapsayan dönemde kamu yatırımları, büyüme ve özel kesim yatırımlarını destekleme amacıyla gerçekleştirilecek. Kamu yatırım ödenekleri, özel sektörün üretken faaliyetlerini destekleyecek nitelikteki altyapı yatırımlarına yönlendirilecek. Bu kapsamda öne çıkan yatırımlar ise demiryolu, liman, lojistik merkezi gibi alanlar olacak.
Bu süreçte kamu yatırım projeleri önceliklendirilecek ve yatırımların kısa sürede tamamlanmasına odaklanılacak. Söz konusu süreçte ayrıca, idame-yenileme, bakım-onarım ve rehabilitasyon harcamalarına da ağırlık verilecek.
Kamu ve özel kesim yatırımları birbirini tamamlayacak bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştirilecek, bu doğrultuda kamu yatırımları, özel sektör tarafından gerçekleştirilemeyecek ekonomik ve sosyal altyapı alanlarında yoğunlaştırılacak.
Söz konusu dönemde kamu-özel sektör işbirliği de devam edecek, eğitim, sağlık, içme suyu ve kanalizasyon, bilim-teknoloji, bilişim, ulaştırma ve sulama yatırımlarına öncelik verilecek.
OVP kapsamında, GAP, DAP, KOP ve DOKAP gibi dev projelerde özel sektör yatırımları da desteklenecek.
Bu doğrultuda politika ve uygulamalarının koordinasyonu güçlendirilecek, bu modeli yoğunlukla kullanan kuruluşların tasarım ve yönetim kapasitesi artırılacak.
Borçlanma ağırlıklı TL cinsinden olacak
Hükümet, OVP kapsamında kamunun borçlanma politikasında da bazı değişikliklere gitti.
Bu kapsamda finansman ihtiyacının mümkün olan en uygun maliyetle karşılanması için stratejik ölçütlere dayalı borçlanma politikalarının uygulanmasına devam edilecek.
Borçlanmanın ağırlıklı olarak Türk Lirası cinsinden ve sabit faizli enstrümanlarla yapılması uygulanacak politikaların temel unsurları olacak.
Borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amacıyla değişim ve geri alım ihaleleri de yapılabilecek.