Kamulaştırma Bedeli Gayrimenkul Fiyatını Artırdı

Kayseri'de yapılan Yamula ve Bahçeli Barajları nedeniyle baraj çevresinde arazisi bulunan vatandaşlara 150 milyon YTL civarında kamulaştırma bedeli ödendi. Baraj çevrelerindeki kırsal kesimde yaşayan vatandaşların, kamulaştırma bedeli olarak aldıkları paraları kent merkezinde konut satın alarak değerlendirmek istemesi, son 2-3 yılda talep patlamasına neden oldu.

Kayseri İmar ve İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bekir Adıyaman, 2001 krizi sonrası Türkiye'de durma noktasına gelen inşaat sektörünün kredi faiz oranlarının düşmesi sonucu canlandığını, sektörün bu süreçte biriken talebi karşılamakta güçlük çektiğini belirtti.

Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de arz-talep dengesinin yakalanması gerektiğini, bunun için son 2-3 yılda aşırı bir hareketlenme olduğunu ifade eden Adıyaman, Kayseri'de de konut talebinin aşırı artmasında ülke genelindeki faktörlere ilaveten barajlardan kaynaklanan kamulaştırma bedellerinin de etkili olduğunu bildirdi.

Kayseri'de her yıl ortalama 5 bin civarında konutun hak sahiplerine teslim edildiğini, buna rağmen halen ihtiyaca cevap verilemediğini ifade eden Adıyaman, şunları kaydetti:''Barajlardan kaynaklanan kamulaştırma bedelini alan insanlar kent merkezinde ev sahibi olmak istediler. Son 2-3 yılda Türkiye'de zaten gayrimenkule olan talep artmıştı. Kayseri'de de bu durum ortaya çıkınca aşırı bir talep ortaya çıktı. İnşaat maliyetlerindeki artışa aşırı talep nedeniyle suni artışlar eklenince gayrimenkul fiyatları ikiye katladı. Şu anda Kayseri'de yapımı süren 60 bin civarında konut var. Bunlar tamamlandıktan sonra ihtiyacın karşılanacağını ve aşırı talebin ortadan kalkacağını bekliyoruz. Aşırı talep ortadan kalktıktan sonra suni fiyat artışlarının da duraksamasını tahmin ediyoruz.''

KİRA FİYATLARI YÜZDE 200 ARTTI

Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Kazım Temel de son 3 yılda talep fazlalığı nedeniyle konut fiyatları ve kira ücretlerinin aşırı derecede arttığını vurguladı. Talep artışında, kredi faiz oranlarının düşmesinin yanı sıra baraj çevrelerindeki vatandaşların aldığı kamulaştırma bedellerinin de büyük oranda etkili olduğunu kaydeden Temel, şöyle konuştu:

''Üyelerimizin konut sattığı insanlar arasında, köyden kente göç eden insanlar çok fazla oranda yer alıyor. Köydeki topraklarından verim alamayan insanlar zaten şehir merkezine taşınmak istiyor. Barajlardaki kamulaştırma bedellerini kent merkezinde yatırıma dönüştürmek isteyen vatandaşlar, konuta olan talebi aşırı artırdı. Bu artışa bağlı olarak da fiyatlar yükseldi. 3 yıl öncesine kadar konut fiyatları yüzde 120 oranında yükseldi. Konut sayısı ihtiyaca cevap veremediği için kira ücretleri de zamlandı. Kiralık ev bulamayan vatandaşların durumunu suiistimal eden ev sahipleri kira ücretlerini artırıyor. 3 yıl öncesine kadar kira ücretleri de yüzde 200 oranında arttı.''