Kamu Yatırımlarında Finansal Kiralamanın Önü Açıldı



Kamu yatırımlarında finansal kiralamanın (leasing) yolu açıldı. Hükümet, 2016-2018 dönemi Yatırım Programı’nda finansal kiralamaya (leasing) yer verdi. Fortune Turkey'de yer alan habere göre, leasingciler ise, finansal kiralamanın kamu yatırımlarında kullanılmasında, 2004 yılından beri mevzuat açısından engel görülmemesine karşılık finansal kiralama konusunun resmi makamlar tarafından çok bilinmediğini söyledi.

İhalelerde kullanılacak
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Sektör Temsil Kurulu Başkanı ve İş Leasing Genel Müdürü Hasan K. Bolat, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede, genel bütçeye tabi kamu yatırımlarının finansmanının finansal kiralama ile yapılmasının Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile düzenlendiğini söyledi. Yıllık Programlarda da finansal kiralamaya bölüm ayrıldığını belirten, Hasan Bolat, şunları söyledi:

“Kamu İhale Kanunu’nda da leasing yer alıyor. Kanun kapsamındaki idarelerin finansal kiralama suretiyle yapacakları mal alımlarında uygulanacak esas ve usullerin kurum tarafından belirleneceği yazıyor. Bu da kamu yatırımları ile ilgili ihalelerde, alımlarda finansal kiralama yönteminin de kullanılabileceği anlamına geliyor.”

KDV avantajı önemli
Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, belediyelerin alımlarında da leasingin bir finansman alternatifi olarak değerlendirileceğini belirterek, “Diğer faydalarının yanı sıra leasingin operasyonel kolaylıkları avantaj sağlayacaktır. Leasingde bilindiği gibi satın alma, ithalat, sigorta gibi tüm operasyonel işlemleri, finansal kiralama şirketleri takip ediyor ve sonuçlandırıyor. Yani dünyanın herhangi bir yerinden satın alınacak olan ekipman ile ilgili tüm işlemler finansal kiralama şirketlerinin profesyonel ekipleri ile yapılıyor, alınan ekipman kullanıma hazır halde teslim ediliyor. Bu açıdan kamu yatırımlarında da leasingin değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, leasingin kamu yatırımlarında kullanılması hususunda yasal olarak bir sorun olmamakla birlikte talebin az olduğunu belirterek, “Yasal altyapı var. Ancak belediyeler, su ve süt birlikleri gibi kamu kuruluşları dışında genel bütçe kapsamına giren kurumlardan talep gelmiyor” dedi.

Yasal açıdan sorun yok
Hsan Bolat leasingin, kamu yatırımlarında kullanılması için gerekli yasal altyapının olduğunu belirterek, şunları söyledi. “Ancak belediyeler, su ve süt birlikleri gibi kamu kuruluşları dışında genel bütçe kapsamına giren; örneğin, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar, DSİ, Köy İşleri gibi kurumlardan talep gelmiyor. Bu konuda Hazine Müsteşarlığı nezdinde görüşmelerimiz oluyor. Leasing talebinin gelmemesinin nedenlerini araştırıyoruz.”

Ağırlık iş makinelerinde
Ünal Gökmen, kamu yatırımlarının ağırlıklı iş makinesi alımı şeklinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Burada alımlar DSİ, Karayolları gibi kuruluşlarda kendi bütçeleri üzerinden olabileceği gibi, DMO üzerinden de olabiliyor. Finansmanda belediye ve belediye iştiraklerinde leasing kullanımının daha fazla olabileceğini düşünüyoruz. Bunun yanında kamudaki büyük altyapı projelerinde, kamu-özel sektör ortaklığı modellerinde kullanılan makine ve ekipmanlar leasing yoluyla finanse edilebiliyor.”

Belediyelerden talep çok
Kahraman Günaydın, özellikle altyapı yatırımları için iş ve inşaat makineleri alanında belediyelerden talep geldiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bu anlamda leasing tercih edilen bir enstrüman. İş ve inşaat makinesi alımlarında yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV avantajı bu noktada leasing yöntemini cazip kılıyor. Ayrıca, yurtdışı kaynaklı uygun finansman maliyetleri nedeniyle kiralama işlemleri yurtdışı yerleşik şirketler üzerinden de yapılabiliyor.”

Reklam Goruntulenme Bolumu